Добруджа е един от най-големите производители на пчелен мед у нас. За съжаление броят на пчеларите от няколко години спада с драстични темпове. „Имахме много колеги, повечето от тях потомствени. Имаше и много млади хора, които искаха да развиват този бизнес. Условията в момента – липсата на пазар, оскъпяването на производството на мед и несигурността, ги отказват“, разказва Галин Георгиев, председател на Сдружение „Пчела Добрич 1946“. Стопанинът отчита тревожната тенденция: 

В нашето сдружение наброявахме близо 300 човека. Активните вече са 30-40. Останахме 10%. Някои успяха да продадат кошери, инвентар, семейства, други все още разпродават в момента. 

Близо 60% от произведения от членовете на браншовата организация в Добрич мед не е реализиран и стои. Подобни сигнали пристигат и от организацията в Балчик, която посочва, че залежават 15-20 тона продукция.  

Една от причините за трудните продажби и ниската изкупна цена от 3,20-3,60 лв./кг, е вносът на пчелен мед у нас, категорични са стопаните. Техните трудности в продажбите се потвърждават и от анализите на Министерството на земеделието, изнесени през есента на 2023 г.

Според данните в периода 2020 – 2022 г. се наблюдава увеличение на вноса на пчелен мед у нас както от ЕС, така и от трети страни. Само през 2022 г. общият внос е нараснал с 14,9% спрямо предходната година, както с 22,6% са нараснали количествата, внесени от трети страни. Най-много мед идва у нас от Полша, Гърция и Украйна, сочат още данните. 

„Министър Вътев обеща всеки тир с мед, който влиза в България, да бъде проследен в кой склад отива и ако се окаже, че този мед не е истински, да бъде конфискуван и унищожен. Това стана на срещата през септември, на която присъстваха повече от 20 общински организации от цялата страна“, разказва още Галин Георгиев. „Два месеца след срещата ние сме пуснали запитване, с което искаме да разберем има ли информация за подобен внос, има ли спрени количества, дали са изследвани и изобщо какво се случва. Отговорът беше: няма конфискувани количества и няма изследвания“.

В пчелина на Галин Георгиев е имало 300 пчелни семейства, в момента броят им е редуциран до 60. „Нямам намерение да ги увеличавам, докато нещо не се промени в сектора, докато не се промени политиката в пчеларството. Не може да се прави бизнес при тези условия“, категоричен е пчеларят.