За мнозина опитни стопани 12 години стаж в пчеларството не е голям период, но за Ина Тъмнева и нейния съпруг Николай това е времето, в което те са сменили своите професии и буквално са скочили в нова Вселена, водени единствено от желанието да се занимават с пчели. Така се родила и Медената къща. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Ина е завършила Художествената академия, а съпругът и е инженер. В групата с ентусиасти влиза и нейната свекърва Виолета Колимечкова, която повлякла крак като загърбила работата си на магистър-фармацевт, затворила аптеката, която повече от 20 години развивала и решила, че е време за промяна. Избрала да се занимава с нещо, което да я радва и да не я напряга, да изпълва живота с радост и да живее на чист въздух. 

Първият семеен пчелин е организиран и регистриран във врачанското село Сираково, където и преди това любителски са отглеждали няколко кошера. Още първата година с помощта на европейска програма са взети първите 50 кошера.

В актива на фамилията вече има трети пчелин. Най-далечен, но и най-голям си остава този във врачанското село Сираково. Той е на 150 км от столицата и до него се достига по много натоварен път. 

Вторият и третият пчелини са близо до София, на около 30 км в подножието на Стара Планина над село Желява. Там семейството на Ина и фамилия изграждат в момента и къща, за да стане мястото годно и за живот целогодишно. 

Задружното семейство разчита и на помощта на тримата сина на Ина и Николай, когато е необходимо, макар да имат друго призвание. Модерният IT сектор вече е „откраднал“ момчетата и те се развиват успешно в тази област. 

През първите години Ина се е занимавала с керамика, но с времето е разбрала, че двете дейности не са съвместими и е насочила всичките си усилия в пчеларството. 

Готовата продукция се реализира на фермерски пазари. Тъй като живеят в София, Тъмнева смята, че са доста облагодетелствани от гледна точка на продажбите. Макар да разчитат изцяло на търговията на дребно, тя смята, че може да се живее с доходите от пчеларството. В този случай обаче усилията за реализация на продукцията са много по-големи, отколкото когато всичко заминава на едро. 

„Ние все още нямаме такива количества, макар усилията да са насочени в тази посока - да може да достигнем до пазара на едро. С новия пчелин имаме по-голяма надежда, че и това ще стане“, споделя художничката, избрала да „рисува“ в необятният свят на пчелите. 

Изминалите две години на пандемия са се отразили на търговията. Особено тежко е било, когато всичко беше затворено и животът замря.

„Нашият начин на работа е да контактуваме лично с клиентите, хората да дойдат при нас, да се изгради доверие и дори приятелство между продавач и купувач. Ковидът обаче ликвидира тази възможност, защото хората не излизаха“, разказва Ина Тъмнева. 

Така пазарите се свили до един, но не се отказват. Сега мнозина разчитат на доставки на храна по домовете и тази тенденция не подминава и Медената къща, но на семейството – пчелари откровено им липсва контакта с клиентите. Те са изградили през годините много добри отношения с клиентите си, имат верни почитатели, с които е изключително приятно да се общува. Понякога дори ги посрещат край пчелините.

„Приятелството с тези наши „последователи“ ни обогати и като производители и като хора“, споделя още Тъмнева. 

Ина и съпругът и предлагат обичайните продукти – мед, прашец и прополис, а разнообразието идва от видовете мед, които всяка година са различни, тъй като продуктите се вадят веднага след като премине даден цъфтеж. През миналата година семейството а подготвило медовина, прави и различни билкови сиропи с мед. 

От Медената къща впечатляват не само с разнообразието от продукти, но и с оригиналните етикети, които веднага грабват вниманието на купувача, защото е видно, че са като произведения на изкуството. Няма как да бъде по друг начин – те са проектирани и нарисувани от художничката Ина Тъмнева, която макар с „тъмна“ фамилия носи светла енергия и показва удоволствието от работата с пчелите, заради които е пуснала четката.