"Количества мед на склад, проблеми с реализацията и цените на суровината - това споделят производители, пчеларски организации и експерти в областта", разказва пред Агри.БГ доц. Юлиан Станчев след края на 21-вото международно изложение- “Пчеларство-Плевен 2024”, което се проведе в периода 8 – 11 февруари 2024 г.

ДЗЕС 8: Какво значи дерогацията за фермерите?

В него взеха участие 112 изложители от над 10 държави предимно от Балканския полуостров. Събитието ежегодно привлича пчеларската общност и посетители, като тази година общият им брой беше около 10 000 души.

„Ежегодно в страната се произвеждат между 10 и 12 хиляди тона висококачествен пчелен мед. Над 80% от него е насочен за износ към постоянни и предимно европейски потребители”, заяви при откриването на изложението заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев. 

Въпреки това обаче родните пчелари съобщават за сериозни количества нереализиран мед, които застояват и не намират своя пазар. Оказва се, че проблемът не е чисто български. На изложението в Плевен, което ежегодно привлича с новостите в бранша и реномирани лектори, тази година имаше интересно германско присъствие - председателят на Европейската асоциация на професионалните пчелари Бернхард Хойвел с лекцията си "Професионално пчеларство в Европа" и проф. Бенедикт Полачек от Берлинския свободен университет с презентациите „Особености на немското пчеларство” и „Една пчеларска година“.

„Темите на лекциите засягаха професионалното пчеларство. В Германия то е сравнително дребно спрямо нашето, там е по-хладно и стопанствата са по-малки - предимно до 100-тина кошера. И те имат проблем със залежали количества, 50 000 тона продукция е залежалата в Германия на склад. В целия свят е така. В глобален план секторът среща затруднения, а цената на суровината по борсите е около 3 лева, коментира доц. Юлиян Станчев.

Той и колегите му от Областен пчеларски съюз – Плевен отправиха към агроминистерството по време на изложението 14 предложения за развитие на пчеларството у нас. Можете да се запознаете с тях ТУК.