Матей Скленар от Ráječek Farm може да бъде пример за всеки, който се развива в селското стопанство. Макар да попада сред около 11-те процента фермери под 40 години в ЕС, той никога не е използвал субсидии за млади фермери. Има шанса да черпи опит от баща си и се учи в крачка. Определя се като изключителен късметлия, че родителите му са построили ферма, в която веднага може да започне да работи, пише Idnes.

История на щастието: Да отидеш на другия край на света и да се завърнеш в родината, за да бъдеш фермер

Семейната ферма на Скленар според разпоредбите отговаря на средно по размери предприятие.

Мониторинговите доклади важат за нас, все едно имаме хиляди хектари, отбелязва той. Като млад фермер отбелязва като недостатък в ЕС невероятната бюрокрация. Тя може да е една от причините потомците на фермерите да не искат да продължат. Именно това го възпира да кандидатства за субсидията за млад фермер.

Не че са малко парите, но просто е страшно бюрократично сложно, казва Скленар.

С обединени усилия семейството му успява да преживее енергийната криза миналата година. Едно от решенията е да се съкрати сезонът. През тази година ситуацията не е кой знае колко по-добра. Кризата обаче дава уроци.

Научихме как вентилацията може да помогне за поддържане на температурата в оранжерията и как да отглеждаме с по-малко отопление. Отопляваме я, дори когато не отглеждаме нищо в нея, заради водата, уточнява Матей.

През декември младият фермер ще представи Чешката република в Европейското състезание за млади фермери. В надпреварата участват над 300 фермери от 20 държави. Скленар представя в Брюксел своя проект Fravebota (Fruit and Vegetable Robot). Той представлява роботизирана платформа тип трактор, която може да извършва различни дейности в зависимост от това какво носи. Изобретението е предназначено за оранжерии, например с ягоди. В момента е във финалната си фаза - обикаля оранжерията, прави снимки и събира данни за растенията, които след това използва, за да оцени здравния им статус. Fravebota може да установи дали растението е нападнато от вредители или болести, може да разпознае зрелостта.

Роботът е помощник на агронома. Пести много работа. В състояние е да отиде и да провери 30 000 растения на ден и може ясно да разпознае проблемите и дори да ги разреши. Въпреки че не може сам физически да отреже листа, той може да съобщи за това на оператора. Това, разбира се, има голям ефект и върху намаляването на количеството пестициди, разяснява Скленар.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гергана Стоева представя България на Конгреса на младите фермери в Брюксел

От небето до земята: Историята на пилота фермер

Да успееш с традициите на баба