IX издание на Европейския конгрес на младите фермери се провежда на 6 декември в Брюксел. Тазгодишният участник, който представя страната ни е Гергана Стоева и нейната ферма в село Желява за отглеждане на магарета.

За представянето на България

Иновативната и устойчива практика в проекта е лиофилизацията на магарешко мляко и продуктите, които Гергана е създала: 

- пробиотик от лиофилизирано магарешко мляко и Лактобацилус булгарикус; 
- хранителни добавки от лиофилизирано магарешко мляко с четири вида билки - артемизин; демир бозан; ехинацея и прополис; бабини зъби; 
- два вида таблетки за смучене от лиофилизирано магарешко мляко с вкус на ягода и шоколад. 

Продуктите са разработени със съвместните проучвания на екипа на доцент Балтаджиева в Института по криобиология и хранителни технологии. Магарешкото мляко съдържа витамини - D ; C; Omega 3; Omega 6, минерали и имуноглобулини. 

Проектът, с който Гергана се включва в надпреварата за най-добър млад фермер на Европа е с надслов: „От иновативни дейности до устойчив модел за развитие на стопанството“. 

Няколко са и категориите, в които фермери ще бъдат отличени:

• „Най-устойчив проект“ за справяне с предизвикателствата, причинени от войната в Украйна, както и пандемията COVID-19 и/илиза въвеждане на екологични практики в стопанството за борба с климатичните промени

• „Най-добър дигитален проект“ за прилагане и разпространение на цифрови технологии и иновации в стопанството

• „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ за осъществяване на дейности, които допринасят за икономическото, екологичното и социално развитие на селските райони.

Повече за Гергана Стоева

Във фермата на Гергана се отглеждат 60 магарета от породата „Балканско магаре“, коне и крави. Проектът на младата дама за бъдещото развитие на стопанството включва създаване на съоръжение за производството на течен органичен подобрител на почвата от магарешки угнил оборски тор.

Това е иновативна технологична практика чрез която отпадък се връща в производството като ресурс, като по-този начин се намаляват въглеродните емисии и се прилагат принципите на кръговата икономика на ниво стопанство.

А продуктите й от лиофилизирано магарешко мляко предстоят да бъдат пуснати на китайския пазар.