Може ли да бъде споделена любовта към небето и земята? Със сигурност и пример за това е румънецът Каса Тибериу. Като бивш професионален пилот той познава въздуха, а днес се наслаждава на силата на почвата. Житейският урок, който е научил от двете сфери, е, че не е нужда да можете да владеете нито облаците, нито земята, пише Agrointel. 

Млад фермер превърна традиционната си овощна градина в екзотична

От 6-годишна възраст Тибериу мечтае да стане пилот. На 18 години влиза във военното авиационно училище за офицери „Аурел Влайку“ в Бобок. Учи там 7 години, които определя като “най-сладките и богати на чувства и удовлетворение”. След като принудително е пенсиониран от авиацията (заради законодателна промяна на възрастта за пенсиониране на пилотите), Каса Тибериу започва да търси късмета си на друго място. Заминава за Германия и остава там почти 8 години. След това се връща в родния си град Джимболия и решава да инвестира в земя. Тъй като има афинитет към двигателите, комбайните и тракторите, земеделието се превръща в неговата нова страст. 

Страст, наследена от бащата 

Каса Тибериу не попадна случайно в земеделието. Баща му, техник-агроном, го отглежда така, че да усети насладата от работата с почвата и културите. Именно той полага основите с 24 хектара, а докато Каса работи в Германия, площта се увеличава до 34 хектара. Това е ядрото, върху което днешният фермер гради своето стопанство. В момента той обработва 1200 хектара и носи фамилното име Kasa Agro Prest.

Една от най-големите радости на Каса Тибериу е има възможността да обработва едни от най-плодородните почви в Румъния. Привилегията да се отглежда върху такъв качествен чернозем е свързана с малко проклятие. 

“Имаме едни от най-големите аренди в страната и цената на земята е горе-долу най-високата в страната”, отбелязва той. 

От опита си като земеделец Каса се е убедил, че в селското стопанство се успява с партньори. Дори ги поделя на три категории. Едните са материалните - тези, които дават дизел, семена, торове. Вторите са тези, които те подкрепят финансово - това са банките и купувачите на твоите продукти. Третата категория е отскоро - това са “партньори, които изкупуват продуктите ми от рапица и царевица за биодизел и биогаз”.

Днес Тибериу вече е далеч от професията мечта и гледа към небето с други очи. Земеделието обаче му дава не по-малко удовлетворение. Затова с вяра в успеха и значението на производството на храна, той таи надежда за хубаво време и навременни дъждове.  




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Думитру Гал - създателят на най-големия кооператив за ягодоплодни в Румъния

История на щастието: Да отидеш на другия край на света и да се завърнеш в родината, за да бъдеш фермер

Млад фермер: Успява се със знания, а не с пари