За всеотдайните овощари невъзможни неща няма. Водени от страст към плодовете, те са способни да отглеждат на пръв поглед неподходящи овощни дръвчета, където пожелаят. Такъв е примерът на Богдан Костя. Младият агроном успя да създаде райско кътче с екзотични плодове в община Жирок, Румъния, пише Agrointel. 

Млад фермер: Успява се със знания, а не с пари

Костя от години се занимава с отглеждане на плодове. Преди 10 години, когато се премества в къща в покрайнините на Тимишоара, си поставя задачата да създаде нетипична за повечето румънци овощна градина. В нея не се отглеждат ябълки и круши, а екзотични дръвчета. Започва с киви, а сега има над 50 овошки. Вдъхновение на Богдан извира от възхищението, което изпитва към плодовете на Италия, Испания и други средиземноморски страни. 

Овощарят първо аклиматизира кивито. След две години прибира и първата реколта. След това идва ред на други екзотични дървета. Днес градината му е впечатляваща. В нея освен киви ще срещнете каки, ягодови дървета и други екзотични растителни видове. На прага на зимата той може да протегне ръка и да откъсне необичайните за Банат сладки и зрели плодове. Във всеки ъгъл се натъквате на необичайно дърво, което е преодоляло румънския климат. 

„Имаме ягодови дървета, киви по оградите, 4 сорта райска ябълка от Италия, Испания, Япония и България. Имаме още нар и миникиви“, казва Богдан Костя, който е защитил докторската си степен по агрономство.

В един от ъглите на градината на румънеца ще видите клони, отрупани с ефектни оранжеви плодове. Това е сорт, донесен от чужбина. Плодът каки, ​​известен още като "плода на боговете", има високо съдържание на антиоксиданти, магнезий и калий. През този период райската ябълка в градината на Богдан Костя край Тимишоара е идеално узряла.

Тъй като овощните ми дървета са чувствителни на температури от -15 градуса по Целзий, аклиматизацията им е от съществено значение, казва агрономът. Той поставя царевични кочани, непосредствено до дърветата, и три слоя фолио, за да създаде атмосфера, в която дървото да диша. 

Точно сега, преди сланите, е време да се берат екзотичните му плодове, допълва Богдан.

Ягодовото дърво е характерно за Средиземноморието. През този период цъфти, ще даде плод някъде през януари. От този момент до ноември плодовете зреят, казва още той. 

Мъжът от Тимишоара не продава плодовете, а ги споделя с много любов на близки, приятели и тези, които прекрачват прага на дома му в Жирок. Твърди, че всеки, който има парче градина, може да започне да отглежда екзотични овошки. Не е скъпо, но изисква много грижи, особено в първите години, а резултатите могат да бъдат невероятни. Освен това вкусът на плодовете от собствената ви градина не може да се сравни с този на плодовете, закупени от супермаркета.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Симеон Гойчев: Със и без внос цената за крайния потребител не се променя

Братя Колчакови – животновъди, кукери и мераклии

Цветелина Недкова: Биволи се гледат лесно, ако имаш мерак