Камил и Маркета се запознават по време на ваканция в Нова Зеландия. Той остава в страната още година, а тя се отправя към Сидни, Австралия. И двамата имат страст към пътешествията. Затова той започва работа във ферма за плодове, а тя - в кафене. След като натрупват достатъчно преживявания и спомени, се събират и започват да планират връщането си у дома - в Чехия. Там се насочват не към какво да е, а точно към селското стопанство. То им се струва най-добрата идея за кариерно развитие, пише чешкият сайт Denik. 

Марио Любенов - фермерът, който гледа лозя от 16-годишен

В наши дни Маркета и Камил Шедиви от семейната Ecofarm Člupy във Вишковско жънат награди за качествена храна и цветния пейзаж, който създават около фермата си. От самото начало те се грижат не само за животните, но и за овошките и местните дървета.

Преди да се отправи в чужбина, Камил е бил оператор в различни компании в Бърно. Работата сред шум, прах и мръсотия не се оказва това, от което има нужда. Затова работата във ферма на чист въздух го привлича с голяма сила. Влюбва се в нея. 

Семейство Шедиви отговорно приема своята спонтанна идея да прави бизнес в селското стопанство. В началото Маркета и Камил потъват в учене на основите на земеделието и посещават много семинари, посветени на отглеждането на говеда, дребни преживни животни, работа с мляко, засаждане на овощни дървета и извършване на комплексни подобрения на терени. 

"Четохме много на тема селско стопанство и производство на храни. Искахме да произвеждаме качествен продукт и да го продаваме на крайния клиент", обяснява Камил. По думите му от самото начало са били наясно, че ще произвеждат екологично и устойчиво. Успеха си дължат и на интересните и вдъхновяващи хора, с които са имали късмета да се срещнат. Те са им помогнали да създадат това, което правят сега. 

Шедиви може да се похвалят с това, че трудът им има смисъл. Те подчертават, че грижата за заобикалящата ни среда е най-важното нещо.

"Грижата за средата, в която човек е израснал, и подобряването на състоянието й е най-важното нещо за отговорните фермери. Познаваме повечето местни жители и можем да споделяме с тях нашите намерения и цели. Това е голямо предимство за нас. Ние възприемаме производството на качествена местна храна като важно начинание. То може да помогне за справянето с изменението на климата. Щастливи сме, че можем да повлияем положително на местата, където живеят най-близките ни хора", казва Камил. 

Фермата на Шедиви стартира с няколко овце и кози, които пасат на необработваеми парцели. Сега се стремят да получат собственост върху земята, която използват, или поне да я наемат. Днес вече имат доста повече животни и като бройка, и като породи. Имат повече обработваема земя и предлагат богат асортимент от продукти. Преработват цялата продукция от мляко в собствената си фабрика за сирене, където произвеждат до три дузини органични храни.

"Разделили сме си работата във фермата. Маркета се грижи за преработката на мляко, производството на продукти и продажбата им. Аз отговарям за животните и пейзажа", обяснява Шедиви и добавя, че са късметлии, че баба и дядо им помагат в отглеждането на двете им деца.

Получават признание и от местната общност. През 2021 г. например печелят златен медал в проекта „Цветен пейзаж“ от Асоциацията на частното земеделие на Чешката република. За прясното си сирене имат награда за регионална храна на Южноморавския регион.

"Смятаме, че нашите доволни клиенти, които обичат да се връщат при нас, подкрепят местното производство, са най-голямата ни награда", казва Камил. Сред бъдещите му планове е да автоматизират процеса на доене и да се сдобият с 24/7 вендинг машини, за да могат да прекарват повече време с децата си. 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Цветелина Недкова: Биволи се гледат лесно, ако имаш мерак

Фермери печелят до 20 000 евро годишно от терени за паша

Дамите в селското стопанство: Аурелия Вишинеску