Производството на храна е наука, а когато тя идва от опита на бабите и дядовците, това може да бъде пряк път към успеха. Израснал с традициите и ароматите на село, 29-годишният Василис Карапас е доказателство, че наследствеността в селското стопанство е много важно. Днес той развива успешен бизнес в Европа, в който умело съчетава отглеждане, опаковане и маркетинг. В близко бъдеще планира да стъпи и в САЩ, пише Ypaithros. 

Млад фермер: Очакваме Кирил Вътев да е част от решението на проблемите

Ключът към успеха на Василис се крие в неговите спомени. Той стартира бизнеса си, вдъхвайки нов живот на методите на обработка на неговата баба Магдалена. Спомня си как тя е търкала риган на сита и го е продавала по уличните пазари. Запазвайки тази естествена обработка на растението, той я съчетава с модерна технология. Крайният продукт е оригинален и “облечен” в иновативна опаковка. 

Гръцкият фермер отглежда осем култури, сред които планински и градински чай, риган, мащерка, лайка, орлови нокти, шафран и лавандула. От тях произвежда различни продукти. 

Израснах в земеделския сектор. Баща ми отглеждаше пшеница, ечемик и люцерна. Когато реших да се занимавам професионално в тази сфера, прецених, че трябва да диверсифицирам дейността си и ще произвеждам продукти, които мога директно да продавам на клиентите. Исках да запазя традиционния начин на събиране и обработка, както правеше баба ми, споделя Василис. 

В неговата ферма билките се събират на ръка и се оставят на сянка. Не се обработват с машини или химикали. 

Решението да започне кариера в селското стопанство отвежда Василис в Александрийския технологичен образователен институт в Солун. Там той учи в Катедрата по развитие на селските райони и управление на селскостопански предприятия. Едва на 20 години, все още без диплома в ръка, моли баща си да му даде земя. Засажда риган и още от самото начало си поставя като цел продуктите му да бъдат качествени, за да може да ги изнася в чужбина.

Така и става. През 2019 г. Василис Карапас започва износ за Германия. Помага му негов приятел, който го запознава с първия му клиент в Кьолн. И днес той поръчва от продуктите му. 

Днес младият фермер може да се похвали с още по-голям пазар - изнася продукцията си за Малта, Австрия, Германия, Чехия и Румъния. Планира да започне износ и за САЩ. В Гърция продуктите му се продават в Атина, Солун, Козани, Янина, Арта и Гревена. Търсени са в био и деликатесни магазини. С успех продава и онлайн. В продуктовия асортимент ще откриете цели стръкчета планински чай в биоразградими опаковки, смеси от подправки с риган, мащерка, див чесън, подходящи за готвене на месо, риба и суби, както и различни продукти със зехтин. 

Устремен в преследване на успеха, Василис Карапас не е сам. Заедно с други фермери са създали група от съмишленици. Те практикуват биологично земеделие и заедно търсят нови партньори. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Аурелия Вишинеску

Млад фермер: Статутът на виното да се промени от алкохол на храна

Давид Пеич - най-добрият европейски биопроизводител