Европейският съюз възнамерява да увеличи санкциите си срещу Русия, като наложи ембарго в рамките на 6 месеца върху нейния петрол и газ. Това е трудно решение, което предизвиква разногласия в ЕС. Причината е, че не всички страни са в една лодка по отношение на зависимостта си от руската енергия.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Последствията върху европейската икономика ще бъдат много различни, сочи проучване, проведено от Allianz Trade. Застрахователят първо разграничава последствията според енергоносителите, съобщава bfmtv.com.

Европейското ембарго върху износа на руски петрол „няма да има сериозни последици за страните членки“, се казва в проучването. „На ЕС ще отнеме по-малко от два месеца да компенсира тази загуба на енергия от други източници като ОПЕК, Норвегия, САЩ и Обединеното кралство“, четем още там.

Компенсиране на спирането на вноса на руски петрол

В рамките на около два месеца членовете на ОПЕК биха могли да увеличат производството на суров петрол до нивата от второто полугодие на 2018 г. (което означава +3,3 млн. барела на ден спрямо първото тримесечие на 2022 г.). По това време ОПЕК доставяше средно 31,5 млн. барела на ден.

Норвегия, Съединените щати и Обединеното кралство биха могли да добавят още 500 000 барела на ден към световното производство. Това би компенсирало повече от износа на Русия, оценен на 3 млн. барела на ден, уточняват авторите на проучването. На този етап обаче членовете на ОПЕК не са склонни да увеличават производството.

Това ембарго ще доведе до внезапен скок на цените

Незабавното ембарго вероятно ще повиши глобалните цени на петрола в диапазона от 130 до 150 долара за барел. Въпреки това, след като недостигът на доставки от Русия бъде компенсиран, се очаква цените на петрола да се върнат до своите 100 до 110 долара (барел “Брент” в момента се търгува около 104 долара).

От друга страна, европейско ембарго върху износа на руски газ би навредило на няколко страни в района. Не са малко държавите членки, които зависят много повече от Русия заради газа, отколкото заради петрола.

Намирането на алтернативни доставчици на газ е по-лесно да се каже, отколкото да се направи

Конкретно, ако ЕС затвори клапаните на руския газ, „България, Унгария, Германия, Чехия, Словакия, Холандия, Австрия, Румъния, Италия и Полша може да останат без енергия следващата зима, предупреждава Allianz.

Намирането на нови доставчици, замяната на руския газ с други енергоизточници и нормирането на частния сектор не биха били достатъчни, за да компенсират липсата на енергия, генерирана от това ембарго.

Всъщност "намирането на алтернативни доставчици като Катар, Алжир или Нигерия е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Има не само практически пречки пред бързото разширяване на производството, но и преговорите могат да бъдат предизвикателство".

Франция, Португалия, Испания и Белгия биха били много по-малко засегнати от подобно решение. В тези страни руският газ представлява по-малко от 5% от първичните енергийни нужди.

Сега трябва да се вземат мерки, включително подготовка на обществото за спада в потреблението и споразумение за европейски пазар на газ чрез система за взаимно съвместяване на недостига, уточняват експертите.

Става дума и за създаване на система за съвместно закупуване на втечнен природен газ, за да се смекчат негативните последици за индустрията и следователно за заетостта, заключава проучването.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нови кризисни мерки: Свалят ДДС, но на какво?

Зърно срещу оръжия?

Министерството ще иска по-ниско ДДС за всички продукти