Отопляеми домати под 5 лв./кг от нас няма как да излизат. Има един праг, до който не можем да си позволим да сваляме цени. Чак към средата на юни ще е пикът на българските оранжерийни зеленчуци, прогнозира дългогодишният производител Георги Кафтанов, който се грижи за 7 дка оранжерии в санданското село Ново Делчево.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

„Много малко от моите колеги в момента продават продукция. Български оранжерийни домати и краставици берат единици. Всички големи оранжерийни комплекси масово работят на газ, промишленият ток поскъпна два пъти и половина. Положението не е никак розово“, обясни той за БНР.

По думите му поскъпването на препарати, ток, торове, семена, горива, което започна още миналата година, се е засилило с обстановката в Украйна. Освен това продължава и конкуренцията на вноса от трети страни, като от съседните Турция и Македония. 

„Продукцията на добре развитите агро държави, предназначена за Русия и Украйна, сега ще се насочи към други пазари. България е първа на тази линия“, убеден е Кафтанов. 

Според него Министерството на земеделието трябва да седне на една маса с големите търговски вериги, за да разработят нужните канали за реализация на родна продукция. Нужни са и нови схеми и мерки, с които да бъдат компенсирани високите разходи.

„Аз лично не мога да си позволя да се лиша от торове, препарати за растителна защита и мероприятия. Трябва да ни ударят едно рамо, за да не се удавим“, призовава фермерът.

На въпроса кога оранжерийните производители, кандидатствали за държавна помощ по de minimis, ще я получат, Дора Ненова, директор на Дирекция „Държавни политика“ в Министерството на земеделието, обеща, че това ще се случи най-късно до края на месеца.

Тя припомни, че ставката е 5400 лв./ха, а общият бюджет – 3,5 млн. лв. С тях стопаните би трябвало да покрият част от разходите си за семена, торове, електроенергия и горива, необходими за производството на единица продукция.