Антикризисни мерки за потушаване на ценовия скок в различни сектори са били обсъждани на Експертния съвет на коалицията. Бюджетът за тях е над 1,5 млрд. лв., стана ясно от думите на депутатa Венеция Ангова по Нова телевизия. Пакетът от мерки съдържа и данъчни облекчения.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

При споменаването на ДДС фермерите очакват, че най-накрая то ще бъде намалено за храните. Но изглежда това не фигурира и в този кризисен план или поне Ангова не спомена нищо за това. Преди дни от Събора на овцевъдите земеделският министър Иван Иванов отново обяви, че БСП държи на за свалянето на ДДС за основни храни на 9%. 

„Предложението за намаляване на ДДС на 9% ще бъде отново включено в Закон за изменение на Закона за държавния бюджет”, каза и председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски. Нищо не гарантира обаче, че и при тази актуализация на бюджета нещо няма да се „обърка” и данъчното облекчение отново няма да се отложи.

В същото време още една държава в Европа предприе именно такава стъпка. В Черна гора временно се премахва или намалява ДДС за основни хранителни продукти. В малката балканска държава се очаква намаляване на акцизите на горивата до 40%, "което означава поевтиняване на дизела с 21,3 евроцента, а на бензина – с 26,6 евроцента", заяви финансовият министър на Черна гора Александър Дамянович, цитиран от БТА.

У нас са заложени три стъпки за овладяване на ценовия шок при горивата, сред тях са отпадане на акциза и отстъпка при зареждане на бензин и дизел до определен лимит.

Обсъжда се отпадане на акциза на природния газ, използван като моторно гориво. Това засяга всеки гражданин, който кара колата си на газ. Тази мярка ще струва на държавата около 5,6 млн. лв.”, обясни депутатът.

Ангова обяви и друга мярка, свързана с горивата – сваляне ДДС с 9% на природния газ. „Така правителството ще подпомогне гражданите, като им осигури отстъпка от цените на горивата”, подчерта тя. Не е ясно какви са всички заложени кризисни мерки и до каква степен те ще подпомогнат и бизнеса на земеделските производители.