Измина поредната седмица с възходящо движение при цените по световните борси и пазари. Войната в Украйна, както и климатичните прогнози зад океана допълнително подкрепят тази тенденция, пишат анализаторите от Агринайзер. В свой анализ те открояват най-важното. 

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

През седмицата стана ясно, че зърното ще продължава да поскъпва. Световната банка предупреди, че войната в Украйна ще предизвика "най-големия стоков шок" от 70-те години на миналия век. В нова прогноза се казва, че смущенията, причинени от конфликта, ще допринесат за огромно покачване на цените на стоки, вариращи от природен газ до пшеница и памук.

У нас единственото, което върви за момента, са сеитбите на пролетни култури. По отношение на дългоочакваното стъпване на държавата на зърнените пазари развитие няма. Стана ясно, че парите за интервенцията са осигурени, роди се и поредната работна група, в която влизат представители на земеделското министерство, НАП, ДАНС и МВР, но за момента резултатът е нулев.

След като управниците ни бяха поканени да посетят Украйна, получихме безброй обещания за евтин ток, за участие във възстановяването на държавата след войната и ремонт на военна техника. Точно в момента, в който останахме без доставки на газ, стана ясно, че всъщност ние сме щели да бъдем новите газоразпределители на Европа.

България е новият пристан за украинско зърно?

Някак си, останала между редовете, се оказа и Варна, която ще бъде разпределителен център за украинското зърно. Как ще стигне зърното до морската ни столица, каква ще бъде логическата мотивация да се прескочи Констанца и още куп въпроси засега висят във въздуха. 

От друга страна, подобна бомбастична новина е в състояние да повлияе страховете на бизнеса и да принуди сектора да се съобрази с определените изкупни тавани. На фона на постоянно растящите световни пазари подобен сценарий би ни върнал по-скоро в миналото, отколкото в руслото на светлото европейско бъдеще.

В Черноморския регион, в рамките на следващите 2 до 3 месеца, Румъния трябва да може да внася стоки от Украйна по-лесно чрез железопътен транспорт, след като модифицира и адаптира междурелсието на своите железопътни линии към тези на бедстващата си съседка. След като загубиха морските си пътища, това ще осигури на украинците алтернатива за износ „по вода“ от пристанището Галац на Дунав.

Спекулата в действие

Призракът на украинското зърно бе използван и от руска страна. По думите на ръководителя на руския Национален център за управление на отбраната - генерал-полковник Михаил Мизинцев, Украйна ежедневно снабдява Румъния с храна и получава оръжие в замяна.

"Според наличните данни украинските власти са организирали ежедневен масов износ на зърно, царевица, маслодайни култури и селскостопански животни за Румъния с автомобилен и железопътен транспорт, както и с баржи от пристанище Измаил по река Дунав. Досега са изнесени около 20 млн. тона", е равносметката на генерала.

Фактите са еднозначни – автомобилният транспорт се извършва от хора, предимно мъже, които са мобилизирани и нямат право да напускат пределите на страната си. Железопътният транспорт между двете държави е технологично несъвместим поради разлика в междурелсовото разстояние, а ако износът по Дунав беше свободен, едва ли щяха да се търсят решения за връзка с Галац. 

На Стария континент износът на мека пшеница от ЕС към края на април възлиза на 21,61 млн. тона в сравнение с 22,41 млн. тона миналата година. Износът на ечемик е 6,37 млн. тона при 6,62 млн. тона преди година, а вносът на царевица е 13,12 млн. тона спрямо 12,68 млн. тона през 2021 г. 

Спад в прогнозите за европейската реколта

Европейската организация MARS ревизира надолу оценката си за добива от мека пшеница през 2022 г. в ЕС до 5,95 т/ха спрямо 6,02 т/ха, изчислени миналия месец. Същото важи и за рапицата, като бъдещият добив се оценява на 3,19 т/ха спрямо 3,22 т/ха през март. 

При зимния ечемик добивът е оценен на 5,79 т/ха срещу 5,83 т/ха миналия месец, а за пролетния ечемик първата оценка е 4,31 т/ха.

Зад океана доларът в началото на седмицата остава стабилен на нива от 1,0550 спрямо еврото. Петролът се стабилизира при нива от 107,85 долара за барел на борсата в Ню Йорк.