На дневен ред продължава да стои въпросът за намаляване на ДДС на храните. Според бранша това е необходима мярка в този момент, който значително ще улесни производителите, но и потребителите.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

На среща между представители на фермерите и търговските вериги земеделският министър Иван Иванов акцентира, че той и министерството подкрепят идеята.

“Становището ни ще е това да важи за всички продукти, а не само за определени стоки. Именно за това ще се настоява и при подготовката на актуализацията на бюджета, което се очаква да стане през месец май”, обясни Иванов и допълни, че по информация на Министерство на финансите вече се правят анализи в тази посока. 

По време на срещата стана ясно още, че работна група ще търси най-добрите решения за взаимодействие между търговските вериги и производителите.

„В нея ще бъдат поканени за участие представители на бизнеса от различни сектори, големите хранителни вериги, Министерство на икономиката и индустрията, Комисия за защита на конкуренцията и други държавни институции. Тя ще се ръководи от заместник-министър Момчил Неков“, каза още Иван Иванов.

Той обясни, че основен фокус в дейността на групата ще са преглед на нормативната уредба и предложения за изменения. До няколко седмици се очакват конкретни идеи за законодателни промени, които да защитят интересите както на производителите, така и на търговските вериги. 

„Държавата ще изпълнява своята регулаторна роля, спазвайки българското и европейското законодателство“, подчерта министърът. 

Заради повишението в цените през втората половина от годината ще бъдат отпуснати значителни средства за подпомагане на фермерите.

“Надяваме се, че това ще е в подкрепа на производителите и тяхната стока ще достига по-лесно до потребителите”, уточни агроминистърът. 

Тема на дискусията бяха и доставките на газ. Представителите на бизнеса посочиха, че за тях е много важно да имат сигурност и прогнозируемост и апелираха Министерството на земеделието да защитава техния интерес в тази посока. Министърът информира, че доставките на газ ще бъдат ритмични и държавата взема всички необходими мерки, за да гарантира това.