В Италия екополицията реши да привлече в редиците си особен отдел помощници. Става дума за пчели, които ще участват активно в опазването на околната среда, съобщава Euronews.

Кражба на мед: Мечка разбива кошери в Чепеларе

На покрива на щаб квартирата на полицията в Рим са поставени няколко пчелни кошера. Полицаите разчитат на асистенцията на насекомите.

Пчелите изследват територията, която прилежи до кошерите. Площта може да надвиши до 2 кв. км., обяснява подполковник Джанкарло Папито.

По този начин те ни помагат в качеството си на индикатори за замърсяването на природата. Докато се придвижват из района на своите жилища в търсене на храна, полицаите държат под око нивото на замърсяване на околната среда в радиуса на летене на пчелите.

Сведенията за това органите на реда получават, благодарение на токсини, които насекомите пренасят с тялото си.

Например, може да става дума за диоксини - едни от най-издръжливите в природата органични замърсители.

Полицаите с помощта на специалисти от Италианската федерация за пчеларство събират материала и го изследват за замърсяване.

Само за ден една пчела може да прелети над 100 цвята. Информацията, която ще събере, е много ценна. От нея може да се направи добър мониторинг на района.

Тъй като проектът се радва на успех, в близко време пчели ще започнат да помагат и на други полицейски управления. За целта са заделени половин милион евро.

Според Папито, проектът е доста актуален и за цяла Европа.

Създаването на пчелни колонии в градовете също така ще позволи на местното население на консумира екологично чист мед.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Честит ден на пчелите: Младежи правят „умни станции” в помощ на опрашителите

Гледната точка на пчелар за масовата липса на опрашване този сезон

Пролетта настъпва все по-рано: Какво означава това за фермерите?