Отбелязваме Международния ден на пчелите, 20 май, за пета поредна година, след като инициативата на Словенската асоциация на пчеларите бе подкрепена от ООН. Мисията на празника е да насочи вниманието на обществеността към важната роля на опрашителя и да повиши осведомеността.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Датата е обвързана с годишнината от рождението на словенеца Антон Янша (1734-1773), който изучавал размножаването на пчелите и реално положил основите на съвременното пчеларство.

Тази година у нас, в помощ на все по-застрашения опрашител, младежи инсталират „умни станции” за пчели в три града на страната – Шумен Каспичан и Велики Преслав. Те ще бъдат разположени в централните части на градовете и ще следят добро ли е за пчелите качеството на околната среда. Това ще става чрез датчици, измерващи фини прахови частици, температура, атмосферно налягане и други.

Станциите са обособени като арт пространства с цветя, пейки и информационни табели. Оборудвани са със фото станции, представляващи пчелар в реален размер, където всеки може да се снима и тагне в социалните мрежи с #СпасиПчелите.

Инициативата е на младежите от фондация "Подобри", а целта е обществеността да обърне внимание на проблема с намаляването на пчелните популации. Церемонията по откриването на първата станция - в Шумен, ще се състои днес, 20 май, от 17:00 часа до паметника на свободата в града, съобщават регионални медии.

Екипът на Агри.БГ пожелава на всички пчелари високи добиви, здрави пчелни семейства и спокойна работа.