Разбити кошери и изяден мед са най-честите щети от мечите набези в град Чепеларе, споделят местните. Въпреки че животните не проявяват агресия жителите и стопаните на пчели в района се страхуват от зачестилите прояви на горските обитателки.

СЕПП: Заявените площи са с 68 598 ха повече спрямо година по-рано

Сигнал за втора мечка в Чепеларе беше подаден от жителите на града, след като преди дни друга беше забелязана да се разхожда спокойно по улиците на града, съобщи bTV. Тя слязла от гората и вероятно в търсене на храна разбила няколко кошера и откраднала 15 кг мед.

Това доведе до притеснения и дори заплахи с протест от местните. Втората мечка се е спуснала по склона на една от улиците и е обърнала една от кофите за боклук. Случката се е развила в неделя вечер близо до дома на зам.-кмета на града Стоян Кузмов.

По думите му това е нормално, защото районът е гъсто населен с диви животни. Според друг жител на града, Добри Добриков, мечката е идвала в града три поредни вечери. „Тя е 2-3-годишна, подобна на другата. Тази зима продължи по-дълго в Чепеларе от друг път и причината е, че няма храна, където живеят мечките. Според мен до седмица това ще спре“, заяви той.

Хората са притеснени с основание, защото на голяма част от тях поминъкът е свързан с работа в гората, надявам се на по-бърза и адекватна реакция“, обясни кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.