В Норвегия ще откриете град на бъдещето, който сякаш е изваден от фантастичен филм. Той обаче не е измислица. Напротив, дизайнът на града вече има стотина номинации за награди в цял свят. Наскоро грабна приза на 2021 Architizer A+Awards, съобщава Inhabitat.

Бъдещето: селскостопански небостъргачи

Проектът е предвиден да бъде малък норвежки град, който е самодостатъчен. Идеята е да функционира в ритъма на природата, предлагайки прекрасно място за живеене, работа и прекарване на свободно време.

Дизайнът включва създаване на места за срещи, пряк достъп до водата и изобилие от пешеходни зони. Планирано е и изграждане на градски център, който ще бъде мултифункционален.

Автономни електрически автобуси ще свързват всички точки на града, а интелигентна електрическа система ще захранва всички домакинства и бизнеса с възобновяема енергия. Тя произвежда ток, използвайки покривите на жилищните сгради, офисите и местата за срещи. На всички тях ще бъдат разположени фотоволтаични модули. Именно електрическата система е вдъхновила името на проекта - Powered by Ulsteinvik.

Ако следвате синята пътека в комплекса, ще стигнете до крайбрежна алея. Вътрешната част на тази зона представлява яхтено пристанище, което ще се превърне в център за дейности с автономни лодки и автоматизирани въдици.

В малкия норвежки град ще има различни сгради, включително детска градина, младежки клуб, здравни услуги и др. Ще има детски площадки, кафенета и места, в които местните жители ще могат сами да отглеждат своята храна. В обща оранжерия с кухня хората ще могат да се събират, да готвят и да се хранят заедно.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бъдещето: Вертикална ферма в метрото

Селективно пръскане - бъдещето е вече тук

Смарт пчеларство в България - възможно е!