Содовото вълмо е най-новият суперзеленчук. Той добре се е аклиматизирал в северната ни съседка Румъния и отваря нова ниша за развитие на земеделските производители там. Повече за културата научаваме от учения Костел Винатору, информира Agrointel.

Нова бизнес ниша: Минизеленчуците превземат пазара

Преимущество на содовото вълмо е, че може да се отглежда на всякаква почва, включително повредена, бедна и с висока степен на соленост. То е отличен начин фермерите да си осигурят допълнителен доход в моменти, когато другите земеделски култури, сродни на марулата, изживяват трудности.

Содовото вълмо е ядливо растение. Може да се използва и с декоративни цели. Има японски произход, като в Румъния за момента се отглежда сорт, роден в Нова Зеландия.

Казват, че содовото вълмо е един от най-старите зеленчуци в Япония. То се използва като храна и на много други места по света. Високо ценено е в източната кухня, където се консумира сурово, в суши, приготвя се на пара, пържи се и от него се правят различни яхнии. На вкус наподобява класическа листна салата.

Ако решите да пробвате да отглеждате содово вълмо, трябва да знаете, че растението достига височина над един метър. Препоръчва се обаче да го задържите до максимум 30 сантиметра във вид на храст. Листата на растението са подобни на тези на копъра, но малко по-големи.

Садовото вълмо се развива отлично в алкална почва. Може да се отглежда на открито и в оранжерия, дори в цветна градина. Сеитбата може да се извършва по всяко време на годината. Семената се засяват на минимална дълбочина и се нуждаят от температура на покълване 16-25 градуса. Поникват за 12-20 дни в зависимост от условията. Беритбата се извършва през целия вегетационен период, но само до цъфтежа. Събират се младите листа и стебла. Щом културата прецъфти, листата й вече не са толкова вкусни, дори стават горчиви.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Екзотика: В очакване на новата реколта от физалис

Как се отглеждат гъби шийтаке по-бързо и по-евтино

Нова ниша: Смръчкула - 100 евро/кг