Уникална за земеделския сектор технология бе демонстрирана на полетата край град Българово, област Бургас. Технологията, наречена SNIPER подобно на снайперист отстреля плевелите на полето пред очите на десетки български фермера. Чрез система от сензори SNIPER разпознава плевелите и ги третира с точната норма хербицид. Тази интелигентна система разполага с камери на всеки 3 метра, които управляват пръскането дюза по дюза на база цвят, форма и текстура. Разработката е част от иновативните решения на френския производител на пръскачки Berthoud. 

Демонстрацията на тази технология убеди фермерите, че технологичната революция в земеделието настъпва с пълна сила. Екипът на Berthoud, който водеше събитието сподели, че страната ни е всъщност и едно от трите места в Европа, където френската компания тества своите разработки от две години насам. Системата SNIPER е резултатът от тези тестове и предлага на фермерите готово решение, с което да намалят своите разходи за хербициди, като в същото време да ограничат и негативното въздействие върху околната среда. 

Защо технологията бе определена като революционна от фермерите, ни обясни Иво Куманов, управител на НИК:
„През последните 20 години са направени много иновации с цел подобряване на опазването на посевите от вредители, но нито едно от тях не променя тотално подхода на работа.

Със SNIPER имаме нов подход, който позволява да се пръска селективно, т.е. системата притежава свой изкуствен интелект като сама решава дали растението е плевел или е култура, сама взема решение дали да третира или не и каква да бъде нормата. Зададохме две норми по време на полевия опит: основна и двойна. Това означава, че при по-високи плевели ще бъде изпръскана двойна доза от хербицида“. 

Полевите тестове на селективното пръскане, които бяха в основата на демонстрацията се проведоха пред група фермери от всички краища на страната и всички до един бяха впечатлени от работата на изкуствения интелект на Berthoud.  

Този изкуствен интелект създава алгоритми, които се адаптират към културата и условията на полето и разпознават лесно плевелите, знаейки каква е основната култура. В случая тя бе царевица във фаза от шести до осми лист.

За да се види по-лесно работата на системата, пръскачката работеше със специална синя боя, като както се вижда на снимките по-долу от полето точността на приложение определено е впечатляваща. 

Резултатите на практика

Какви практически резултати показа полевия тест на работа с изкуствен интелект при поле от 180 декара царевица? Културата, засята в условията на no-till до момента не е била третирана с хербицид, като приложената норма в полето е 15 л/дка, но само в зоните с плевели, които системата SNIPER е засякла. Така за полето от 180 дка са приложени 1800 литра разтвор, което на практика е изключително голяма икономия.

Действително тази система работи, а по-добрата новина е, че е 100% достъпна днес за моделите на Berthoud – Raptor, Bruin и Vantage. Самоходният модел Raptor е един от най-разпространените у нас в последните 4 години, а това означава, че много фермери могат да започнат още от следващия сезон да пръскат с помощта на изкуствен интелект. 
Селективното пръскане е там, където има нужда, което значи, че е едновременно ефективно и икономично. 

Начин на работа на революционната система

Как работи тази иновативна система? Въпрос, на който със сигурност има нужда от експертен отговор, най-малкото защото иновацията е революционна и може би е трудно да се повярва, че този тип технология е налична и достъпна за българските земеделци.

Иво Куманов: SNIPER разполага със сензори на всеки 3 метра, които имат вградени 3 типа камери: RGB камера, multispectral камера и hyperspectral камера, като всеки предава точна GPS позиция. Така се сканира всяко едно растение, на база на изкуствения интелект и базата данни се преценява от кой вид е то и дали трябва да му бъде приложен хербицид, съответно и в каква норма – единична или двойна. Несъмнено тази система променя начина, по който пръскаме с хербицид и дава възможност на фермерите да реализират големи икономии на препарати и средства.  

Въпреки че е съвсем нова, технологията е готова за приложение и може да бъде поръчана както към новите самоходни пръскачки, които сега излизат от завода, така и за вече доставени в България машини под формата на допълнително оборудване. Единствено условие е пръскачката да разполага с познатата у нас система Spraytronic, с която е оборудвана всяка една пръскачка с контрол дюза по дюза. 

Освен прецизен секционен контрол системата спомага и за поддържане на постоянен размер на капката, което е изключителна важност за постигането на добър ефект от всеки един препарат за растителна защита. Spraytronic може да прилага различна норма дори на две съседни дюзи. Това прави възможно прилагането на двойна доза при плевелите, които Sniper оцени като по-големи. 

„Вярваме, че съвсем скоро ще имаме първите работещи машини на полето и ще можем заедно с нашите клиенти да разкажем и покажем повече за резултатите от селективното пръскане с изкуствен интелект“, допълни Иво Куманов.