Дигитализацията все по-умело се намества в нашия живот всекидневно. Това важи с пълна сила и за сектор “Селско стопанство”. Агри.БГ разговаря с Михаил Младенов,  млад пчелар и IT специалист, който сам прави и поставя датчици в семейния пчелин.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Михаил се грижи за 264 кошера в село Сотиря, Сливенско. С пчеларство се занимава от е 2017 година. Завършил е „Софтуерно инженерство”, а след това изкарва и магистратура „Извличане на информация и откриване на знания”. По професия е софтуерен инженер и Data Scientist.

Още с влизането в семейния бизнес, той решава да приложи наученото в университета. Заедно с баща му успяват да превърнат своя пчелин в смарт система. Отнема им общо две години на подготовка и тестове, докато всичко заработи напълно.

"От 2017 г. се занимавам активно с пчеларство. В пчелина използвам автоматизирани системи. Това са устройства, които се слагат на всеки един кошер и представляват платка с няколко датчика, чиято информация следя и анализирам чрез математически преобразувания и множество алгоритми”, обяснява Михаил Младенов.

Младият пчелар следи температурата, влажността, звука и тежестта в кошерите.

“Това ми спомага дистанционно да разбера състоянието на дадено семейство. Данните получавам в клауд услуга. Имам и едно приложение на компютъра, което съм направил и там ми излиза след преработка на данните и информацията, която анализирам.

Например сега когато отворя компютъра си от всички 264 кошера виждам, че при 10 имам светната лампа. Това означава, че трябва да прегледам именно тези кошери. Съответно останали 254 кошера няма нужда да ги проверявам в момента. Това значително улеснява и редуцира работата ми. А това е най-важното", категоричен е Михаил.

Подобни разработки вижда и в чужбина. Само че те са финансирани с европейски средства.

“Аз също бих кандидатствал по програма специално за доразвиване на автоматизираната система, но все още не намирам смелостта да го направя. За това се изисква доста лично свободно време, а аз за момента имам други приоритети пред мен”, обясни той.

Планове за бъдещето обаче не липсват.

“Хардуерът, с който работя в момента е скъп. Надявам се да намеря по-евтини и надеждни части. Тези, с които работя са по-скъпи и съответно се намират по-трудно. В момента, в който това се случи, ще редуцирам цената на системата до минимум и евентуално мога да започна да я предлагам и на други хора, които имат интерес”, заключи той.