ChatGPT е един от най-използваните инструменти с изкуствен интелект, откакто бе пуснат през ноември 2022 г. Той може да се превърне във виртуален асистент на всеки фермер. Ето няколко идеи от Клаудия Зарабара, експерт по дигитален маркетинг, които тя сподели по време на конференция, посветена на новите технологии в земеделието, пише Agronotizie.

Подкрепа за млади иноватори: PARA Робо Инкубатор отваря врати за технически гении

Едно от най-важните неща, преди да започнете да общувате с ChatGPT, е да възприемете правилото - никога не му се доверявайте напълно. Опитайте се да водите истински диалог с изкуствения интелект. За целта му предоставете повече подробности. Така той ще ви даде по-точни отговори. 

1. Планиране на сеитбооборота 

Може да използвате информация за хранителните потребности на растенията и ефекта от сеитбооборота върху почвата, за да планирате оптималните срокове. Така ChatGPT може да препоръча кои култури да се засадят за максимални ползи за почвата и намаляване на натиска от болести и плевели.

2. Създаване на план за торене 

Като запознаете ChatGPT с особеностите на района, в който работите, вида на почвата (дори анализи), предишни култури, засетите в момента видове и т.н., изкуственият интелект може да предложи план за торене. Можете да предоставите дори насоки - да ви препоръча само органични торове. 

3. Участие в търгове 

В платената версия на ChatGPT данните се актуализират постоянно. Следователно е възможно да попитате бота до кои търгове компанията има достъп. Трябва да сте конкретни. Необходимо е да се опише добре дейността на фирмата, къде се намира, какви култури произвежда, нейния размер и т.н., така че системата да предоставя точна информация.

4. Писане на проект

Когато трябва да кандидатствате за търг или да изготвите проект, който да изпратите на банка или друг орган, ChatGPT може да развие начална идея, като напише проект (дори на английски).

5. Управление на човешките ресурси

ChatGPT може да се използва за предоставяне на подкрепа в управлението на човешките ресурси, например чрез предоставяне на обучение и инструкции на операторите на селскостопански машини. Изкуственият интелект може да създаде персонализирани ръководства с инструкции за използване на сложно селскостопанско оборудване или за безопасност на работа на полето.

6. Анализ на изображения

С ChatGPT на вашия смартфон можете да направите снимка и да поискате от системата да разпознае или преброи обектите на нея. Направете например снимка на склад. С ChatGPT можете да преброите броя на продуктите, като ги разделите по категории. Възможно е също така да заредите етикета на даден агрохимикал (или да го снимате) и да зададете въпроси към системата, без да се налага да търсите интересуващата ви информация в текста.

7. Следете данни за цените и пазарните тенденции

В ChatGPT можете да поискате информация за цените на хранителните продукти или пазарните тенденции. Това не е инструмент за бизнес разузнаване, създаден ad hoc и няма достъп до класифицирани данни, но може да предостави общи данни, които все още са полезни. Например:​ Кои са най-отглежданите сортове десертно грозде без семки в света? Кои са факторите за нестабилност на пазара на зърнени култури? Ако избухне война между Израел и Иран, цените на кои хранителни продукти ще се повишат?

8. Анализ на финансови данни

Платената версия на ChatGPT може да се използва за анализ на финансовите данни на фермата, предоставяйки ценна информация за рентабилността на отделните култури, оперативните разходи и пазарните тенденции. 

9. Закупуване на материали и оборудване

ChatGPT може да анализира исторически данни за използването на селскостопански материали и оборудване (при условие че данните присъстват в цифров формат във фермата), за да предвиди бъдещи нужди от покупки.

10. Избор на продукт 

Когато не сте решили дали да закупите един продукт вместо друг, можете да поискате от ChatGPT да сравни основните характеристики - например между два или повече трактора. 

ChatGPT има потенциала да улесни управлението на фермата, като оптимизира бизнеса и предоставя анализи и нови идеи. Важното е да го използвате разумно, като избягвате да приемате информацията, която предоставя, за чиста монета. 



Вижте още:

Български робот за плевене с изкуствен интелект

Ерата на роботите. Какво се променя с новия европейски регламент за машините?