Отглеждането на плодове и зеленчуци под соларни панели може да ви струва два пъти по-евтино, а производството на енергия по алтернативния начин ще ви помогне по-добре да се адаптирате към промените на климата, пише Deutsche Welle.

Фермери произвеждат 6 от 10 зеленчука, които европейците изяждат

Изданието ни среща с фермера Фабиан Картхаус, който от детските си години наблюдава как растат горски плодове под соларните панели.

Баща ми построи първата фотоелектрическа система в двора на дома ни, под големите панели и днес растат горски плодове, разказва Фабиан.

Преди 5 години 33-годишният земеделец започнал да развива бащиния си агробизнес в Падерборн. Обработвал 80 ха земя с бобови култури, зърно, рапица и царевица. Те обаче му носели скромен доход. Сухото и горещо време допълнително влошавали размера на припечеленото. Така на Фабиан и съпругата му им хрумва да отглеждат горски плодове под слънчеви панели с полупрозрачни модули.

В началото проверихме как растенията ще реагират на светлината и сянката, каква ще бъде разликата в добивите и установихме, че най-добре се адаптират черната боровинка и малината, спомня си земеделецът. Следва много добра първа реколта.

Традиционно горските плодове се отглеждат на открито или в оранжерия. Горещото лято обаче бе истинско главоболие за много фермери в Германия. Колкото и да е странно, сянката под соларните панели може да повиши добивите. По думите на Картхаус модулните покриви пестят вода, тъй като се намалява изпаряването на ценния ресурс.

Модулите наедно с това осигуряват на стопанството и електроенергия. Фабиан получава малко под 6 цента за всеки киловатчас, който произведе. Част от слънчевата енергия той използва сам за работата в стопанството - има системи за охлаждане и сушене. Ако трябваше да купи ток от местен доставчик, той би му излязъл около 25 цента за киловатчас. Благоприятната за климата енергия не само носи допълнителен доход на фермера:

Това е печеливша инвестиция: можем да произвеждаме зелена електроенергия на място, децентрализирано и в същото време да я възпроизвеждаме, казва той.

В Германия иновативният метод за отглеждане на плодове особено се препоръчва за отглеждане на ябълки, череши, картофи и зеленчуци като домати и краставици. Експертите в тази сфера са категорични, че преди да се пристъпи към изграждане на подобна инсталация, трябва да се съобрази местният климат.

В Европа има още няколко земеделски фотоелектрически системи, а също така в Малия, Гамбия и Чили. Много такива съоръжения има в Азия. Най-големият в света обект е с площ 20 кв. км и мощност около 1000 мегавата. Той е разположен на границата на пустинята Гоби в Китай. Там отглеждането на годжи бери под слънчеви панели е призвано да превърне сухата пръст в плодородна.

В Япония фермерите вече събират уретолта от над 2000 земеделски фотоелектрически завода. Тук иновационната технология помага да се създадат условия младите да останат в селските райони.

Във Франция системата отдавна се използва във винопроизводството. С държавна помощ модулни покриви трябва да покриват лозята.

Фабиан Картхаус планира да разшири стопанството си от соларни панели. Засега той отглежда горски плодове на площ от 0,4 ха слънчеви панели. Ще трябва обаче да почака, тъй като засега в Германия има юридически спънки за изграждането на толкова големи инсталации.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как за картофокомбайн за 85 000 евро трябва да направиш инвестиция за 380 000 евро?

Доходоносни соларни паркове превземат плодородните земеделски земи

Оранжерия, работеща само със слънчева енергия, за целогодишно производство