Изпитани нови сортове на основни зеленчукови култури у нас, методите им на отглеждане и характеристиките, с които изпъкват на пазара, може да видите в демонстрационно видео от опитната зеленчукова ферма „Опора Заден България“ в село Цалапица, публикувано от Националната служба за съвети в земеделието.

Не изпускайте сроковете през юли

Темата на информационното събите е "Актуални технологични подходи в храненето и интегрираната растителна защита", а във видето те са подробно обяснени и нагледно показани. 

В опитната станция са разположени оранжерия от 3 дка и 10 дка открити площи, в които се изпитват различни сортове зеленчуци. Агрономът и управител Мария Николова разказва за добрите земеделски практики, които се прилагат в стопанството, и как се осъществява интегрирана растителна защита. 

„Основните изпитвани култури са домати, краставици и пипер. Тази година имаме три нови сорта пипер, които са тип капия, два нови сорта краставици, 5 сорта розови домати, които се търсят на пазара“, споделя Мария.

Специалистът обяснява и основните стъпки при отглеждането на културите, които са специфични за всяка от тях, като зависят от сорт и период на отглеждане. „Много е важно обеззаразяването на помещението. Обикновено ние го правим като палим сяра, след това - оран, продълбочаване, фрезоване. Полагаме маркучите за капковото напояване, след това мулча, който предпазва от плевели и задържа влагата, тогава започваме засаждане“, изброява агрономът.

Мария подчертава, че дейностите след това далеч не са по-малко и по-маловажни. Профилактиката срещу почвени патогени също не бива да се пропуска. Фосфорните и азотните торове се прилагат на различни етапи в отглеждането на зеленчуците.

От нея ще разберете как да подобрите хранителния режим в градините си. „Растенията постоянно трябва да се наблюдават. Това, че се прилага определена тор в големи количества, не означава, че растението е добре нахранено“, подчертава Николова.

Във видеото ще научите още за методите на напояване, растителна защита и иновационните технологии за проследяване на процесите. Стопанството в опитната станция е отворено винаги за посетители на място. Вижте повече във видеото.