“Има голям интерес към семената, разсада и отглеждането на стевия, а в България има и първия роден сорт - Стела, който бе утвърден през 2017 г.”, разказа за Агри.БГ доц. Станимир Енчев, ръководител на отдела Растениевъдни науки в Земеделския институт - Шумен. 

Интересът от страна на стопаните е все още на ниво любители, тъй като културата изисква поливно отглеждане, а през зимата коренищата трябва да се прибират от полето преди да са настъпили първите есенни слани, допълни специалистът. 
В момента в Шуменския институт работят по разработването на нов сорт, който да може да отговори на новите условия, в които работят стопаните - по-високи температури и суша, както и растенията да са издръжливи на есенните застудявания. Учените се целят и в повишаване на лечебните свойства на културата, известна като полезният подсладител. 

Влагането на повече ръчен труд също е сред възспиращите фактори за стопаните. 

Икономически погледнато обаче, влагането на средства в такова насаждения, би имало добър резултат. 
“За декар насаждения със стевия са нужни около 6500 растения. В момента разсадът се продава по 5 лв. бройката, но при голямо количество той може да се таксува и за 3-4 лв.”, посочи доц. Енчев. 

Така декар насаждения ще струват между 19 500 и 26 000 лв. От декар стевия могат да се приберат около 200-300 кг суха маса. Килограм от сушената стевия се продава за около 100 лв., което показва, че още първата година направените инвестиции могат да бъдат върнати.

Условията на отглеждане обаче все още спират стопаните да инвестират в подобни култури. 
Традиционно стевия се отглежда в Италия, Латинска Америка и на пазара има продукти с нея, но за българския пазар стевията все още е нишова култура.