Биологичното земеделие има своите поддръжници в цял свят. Един от начините, по които те обменят опит и го популяризират, е чрез WWOOF (Worldwide Opportunities on Organic Farms). Това е програма за културен и образователен обмен, създадена през 1971 г. Представлява глобално движение за свързване на хората с органични ферми, насърчаване на обмена и поддържане на информираност на общността за органичните практики, научаваме от официалния ѝ сайт. 

ESG и финансовите възможности пред фермерите

Днес WWOOF (Световни възможности за органични ферми) присъства в над 132 страни в цял свят. Сред тях са Белгия, Канада, САЩ, Обединеното кралство, Чили, Германия, Гърция, Франция, Дания, Италия, Португалия, Румъния, Турция, Испания и много други.

Програмата позволява да станете WWOOFer или да се включите в движението като WWOOF ферма. В първия случай ще научите от първо лице какво е органична ферма, как се води устойчив начин на живот и ще натрупате ценни преживявания. Можете да отседнете в WWOOF ферма безплатно, но без заплащане за труда ви. В замяна ще получите подслон и прехрана и възможността да се потопите в непозната култура. 

WWOOF не е работа, а е образователен опит, акт на солидарност. Няма очаквания за производителност, подчинение, йерархия или заплата. Ще участвате в работата във фермата по няколко часа на ден, но също така ще имате време да се насладите и да откриете региона, да споделите забавни преживявания и да сте близо до природата. За да кандидатствате, няма нужда да имате опит. Програмата е отворена за цели семейства.

За биоферми, които искат да станат част от семейството на WWOOF, има ясно разписана процедура за одобрение. С нея може да се запознаете на страницата на програмата. В някои страни присъединяването към мрежата от органични ферми е обвързано и с такса членство. 



Вижте още:

Работи се върху по-добра регулаторна рамка за биоземеделието

Биопроизводителите не желаят ГМО

Автономно стопанство във Врачанско успява да бъде енергийно и водно независимо