Костас Ламбру е от онези производители, които остават верни на традиционните техники на отглеждане и това им проправя път към световния пазар. Днес гръкът може да се похвали с продажби в редица държави - САЩ, Австралия, Сингапур, Белгия, Франция, Англия, Чехия и др. Един от съветите му към фермерите е да се вдъхновяват да създават нови продукти, пише Ypaithros. 

На 28 години, а управлява ферма майсторски

Любовта на Костас Ламбру са смокините. Неговият живот е тясно свързан с културата и затова с всички сили насърчава уникалността на региона, в който ги отглежда - Аскада, както и на технологията на производство. 

Семейството на Ламбру започва да отглежда смокини от 2011-2012 г. В началото работят по-скоро аматьорски. Не познават култура и трупат опит. Днес плодовете им са биологично отгледани и трупат награди за качество. 

През 2015 г. създадохме фирма “Кумилио”. Започнахме с около 500 дървета. Сега са 900, споделя Костас. За него смокинята има особеност, която я прави уникална. Тя е с тънка кора и е нетрайна. Затова реколтата се суши. Така ценните ѝ свойства се съхраняват за по-дълго време. 

Ламбру разкрива част от технологията на производство. Тя е свързана с процеса на сушене. Плодът се разрязва и отваря на две части, които се сушат на слънце 2-3 дни. 

След това намираме двойките и ги съединяваме отново. Това е традиционна практика в Аскада. Тази уникалност ни помага да рекламираме продукта, отбелязва производителят. Освен сушени смокини, той произвежда от готовата реколта конфитюри, мед, бонбони, традиционния за Кими рецел и т.н.

Успеха на продукта си зад граница и на вътрешния пазар Костас Ламбру постига, благодарение и на активното участие на изложения. 

Изложенията ни помогнаха много. Особено в началото това беше много важно за нас, спомня си фермерът. Рекламирането на продукцията го отвежда дори до Япония. Всяко участие позволява на заинтересованите да се запознаят отблизо с продуктите, да ги тестват и да опознаят хората, които стоят зад тях.

Трябва да се вдъхновявате и да създавате нови продукти, изследвайки нуждите на пазара, отбелязва Ламбру. За коледните празници например фирмата му създава коледни пакети, подходящи за подарък за любим човек. 



Вижте още:

Роден за земеделие: 25-годишен фермер мисли само за разрастване

Адриан - човекът, ремонтирал яхтите на Безос и Гейтс, който сега има ферма за пуйки

Коледната ферма - биологично производство и активни социални събития