Адриан Василинку, заварчик по професия, е сред младите хора, които заминават в чужбина, за да изградят бъдеще далеч от дома. Той избира Нидерландия - страна, която му предлага възможността да приложи опита си в заваряването с аргон на практика. Младият мъж има шанса да работи на лодките на едни от най-богатите хора в света. Специализиран в дренажи и тръби, включително инфраструктура за басейни, Адриан от Ботошан е поддържал и яхтите на Джеф Безос, основателят на Amazon, и тази на Бил Гейтс, съоснователят на Microsoft. Днес този етап от живота му е за гърба, защото се е впуснал в ново начинание - отглежда пуйки, научаваме от предаването Agrostrategia по TVR 1.

Фактори влияещи върху носливостта на кокошките

Адриан остава в Нидерландия около 6 години. Заедно с него там е и съпругата му. Със спечелените пари решават да започнат да се развиват нещо свое и се връщат в Румъния. 

Трудно е, вярно, в началото сме, но се опитваме да се развиваме, да растем и да го правим по-добре. Нидерландия не ми хареса. Печелех добре там, но не харесвах климата и хората, не се установих и предпочетох да се върна“, казва Адриан Василинку в репортажа. 

Днес семейство Василинку има собствена ферма за пуйки „Healthy Turkey”. Само за една година те може да се похвалят с лоялни клиенти и все по-голямо производство. 

Бизнес с пуйки, вдъхновен от примера на приятели 

Връщайки се в Румъния, Адриан и съпругата му създават ферма за пуйки, в които пернатите се отглеждат по естествен начин - без антибиотици, хранят се със зърно и имат достъп на открито през цялата година. Вдъхновение за този подход черпят от свои приятели от Яш, които вече отглеждат пуйки. Те им дават и съвети как да направят първите си крачки в селското стопанство. 

Начинанието на Василинку започва през 2022 г. През първата година продават цялата партида пуйки. Това е достатъчно голям стимул, за да помислят за разширяване на производството. 

Пуйката, в сравнение с други птици, е тежка, има нужда от добра храна, за да расте. Например от първия ден до шестмесечна възраст, когато достигне зрялост,  даваме шест вида храна според развитието и теглото. Тази птица има нужда от калциев протеин, за да расте, да се развива хубаво, казва птицевъдът. 

Стараем се да ги отглеждаме максимално естествено и здравословно, без химикали и добавки. Много хора ме питат в интернет какво им давам или какво правя с тях. Нищо не им давам, но имат нужда от повече грижи, така да се каже, в сравнение с патиците или кокошките. Когато са малки, на един ден, например, имат нужда от топла среда - 38 градуса. Имат нужда още от добра и качествена храна, разказва още младият мъж за отглеждането на пуйки.

Ключът към домашно отглежданата пуйка - добрата генетика

Успехът на „Healthy Turkey” може да се обясни не само с грижовността и ентусиазма на собствениците на фермата, но и на добрия подбор на пернати, които правят. Семейство Василинку държи много на генетиката. С висок имунитет пуйките са издръжливи и бързо се адаптират към живота в малка ферма.

Ако имат своя имунитет от яйцето, когато са малки, те не се нуждаят от лечение или антибиотици. Тяхното благосъстояние е много важно. Всеки ден са на чист въздух, на открито. Държим ги навън през цялото време от сутрин до вечер, когато навън не вали, носим им и трева. Чистотата е много важна. Всеки ден им осигуряваме свежа постелка, за да са на чисто и да не се мокрят, казва Адриан.

Отглеждането на пуйки има своите особености и младият румънец се е научил да уважава както нуждите им, така и темперамента им. С повишена загриженост за хуманното отношение към птиците, той успява да отглежда доста едри екземпляри. Миналата година например имат пуйка с тегло 27 кг. 

Мнозина не вярват и смятат, че ги инжектираме с нещо. Естествени са. Винаги публикувам в социалните мрежи какво давам на пуйките. Много хора, които купуват от мен, идват да им покажа храната и как се грижа за тях, обяснява собственикът на фермата за пуйки.

Клиентите на семейната ферма на Василинку са предимно от района на Ботошани. Около празниците фермерът и съпругата му трудно се справят с голямото търсене на пуешко месо, а изпълнението на поръчките означава работа във фермата от пет сутринта до 21:00-22:00 часа. 

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Мая Нушкова

Млад фермер: Кризата ни учи как да отглеждаме култури при по-ниски температури

Успехът идва, когато повярваш, че можеш да се издържаш със земеделие