Като дете Жан Брик получава малка дървена бъчва за вино. Още тогава смята, че това е прекрасен подарък. Чувства, че трябва да се грижи за него. Днес младият мъж е вече собственик на семейната ферма, съпруг и баща. Той е убеден, че с такива жестове родителите му са го подготвяли да заобича работата във фермата, съобщава Barbararemec. 

Да успееш с традициите на баба

На 28 години словенецът признава, че има изключителен късмет и привилегия да знае какво точно иска да прави през живота си още в началното училище. Желанието да продължи развитието на семейната ферма не угасва и след това. Чувства се щастливец и защото семейството му умело е планирало предаването на фермата на новото поколение. Жан Брик има сестра близначка, но тя не таи любовта към земеделието, която той има в сърцето си. За да поеме управлението на 25-годишна възраст (сравнително ранна възраст според словенските традиции), младият мъж завършва агрономство във Факултета по биотехнологии в Любляна. 

Наследяването на фермата 

Историята на наследяване на фермата на семейство Брик е любопитна. Както едно време майка му е поела управлението ѝ, без сестра ѝ да поиска своя дял, така се случва и с него. 

Още преди да започне официалната процедура, се разбрахме за всичко в семейството. Безкрайно съм благодарен на сестра ми, че се отказа от своя наследствен дял, който по закон ѝ принадлежи. Така успях да започна планираните инвестиции веднага след поемането на фермата. Ако трябваше да се изплатя на сестра си, всичките ми планове за развитие със сигурност също щяха да бъдат отложени, споделя Жан. 

Самото прехвърляне на фермата в Словения спомага за спокойствието на младия фермер. 

Имам чувството, че всички държавни институции, които участват в процеса на прехвърлянето на стопанството, са в полза на младите. Имам много добър опит и добро мнение за институциите. Уредих всичко по-бързо, отколкото очаквах, защото щом разбраха, че съм млад фермер, всички дадоха предимство на моите заявки”, спомня си Жан.

Официалното прехвърляне на фермата е извършено с подписване на договора за дарение при нотариус.

„След това подадох нотариално заверения договор за дарение във финансовата администрация, която прецени, че не е необходима данъчна оценка. Административното звено провери дали прехвърлянето на фермата отговаря на нормативната уредба”, допълва той. 

Семейна ферма, в която царят стабилност и традиция

Семейство Брик са винопроизводители. Те управляват 16 ха земя, от които 8,5 ха са с лозя с бели и червени сортове. На други 5 ха отглеждат десертно грозде. 

Бутилираме около 30 000 литра вино годишно. Останалите площи са предназначени за производство на фураж за свине, които отглеждаме, за да можем да предлагаме на гостите си освен качествени вина и домашни меса. Наясно сме, че храната е важен актив на една туристическа ферма, затова се стремим да бъдем самодостатъчни, разказва Жан.

Bričevi е една от малкото ферми, в които се отглежда десертно грозде, но според Жан това е отлична възможност и за други лозари

Решението да отглеждаме десертно грозде беше едно от най-добрите, тъй като в Словения малко хектари са предназначени за отглеждане на десертно грозде, което е капка в чашата по отношение на консумацията. Бяхме един от най-големите производители на праскови във Випавската долина, но поради заболяване в овощната градина намалихме производството, тъй като вече не можехме да гарантираме качеството, което искахме. Десертното грозде беше реална алтернатива на прасковите, тъй като имахме организирано напояване в овощната градина, което е едно от условията за успешното производство на този плод. Грижите за лозите, върху които отглеждаме десертно грозде, се различават от отглеждането на грозде за вино. Има много повече ръчна работа. Като се има предвид голямото търсене и ниското вътрешно производство, производството на десертно грозде все още има голям потенциал, споделя младият фермер.

Словенецът може да се похвали и с чисто нова модерна и енергоефективна винарска изба, която е допълнена от шест стаи за настаняване и уелнес зона. Този продукт гарантира на Брик туристи и през зимата. 

Жан е наясно, че развитието на фермата трябва да се планира дългосрочно, тъй като преобразуването не е възможно за една нощ. Затова решенията трябва да бъдат обмислени. Не на последно място, всички инвестиции във фермата са свързани със значителни финансови вложения. Със сигурност съвременният фермер трябва да умее да намира път към клиентите, да разпознава бързо възможностите и да следва желанията на клиентите и не на последно място своите. 

Щастлив си, ако можеш да правиш това, което те прави щастлив. Ако сте щастливи в работата си, значи сте и успешни. Затова смятам, че фермерът трябва пръв да се радва на плодовете на труда си, смята предприемчивият млад мъж. Той е благодарен на подкрепата на своите родители и тяхното доверие, без които не би могъл да реализира новите си проекти. 

Родителите винаги са били ориентирани към развитието, така че са подкрепяли нови проекти във фермата. Те се радват, когато видят, че визията ми е правилна и че вече я реализирам, заключава Жан.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Млад фермер превърна традиционната си овощна градина в екзотична

Думитру Гал - създателят на най-големия кооператив за ягодоплодни в Румъния

Млад фермер: Успява се със знания, а не с пари