Отглеждането на насекоми се разглежда като потенциално решение на предизвикателството да бъде изхранено все по-нарастващото население на планетата. Макар в Европа то вече да е разрешено, явно скоростта на популяризиране е ниска. Това може да разчетем в похлавата, която ООН отправи към Тайланд. Страната бе дадена като пример как може да бъде включен протеинът от насекомите в обичайното меню на хората, пише Der Spiegel.

Робот мимикрира работата на опрашващите насекоми

Най-проспериращите пазари на ядливи насекоми в Тайланд са в североизточната част на страната. Там те традиционно са най-важният източник на протеини за местното население. Цената на самия продукт може да варира според спецификите му. Например един килограм живи скакалци се продава в страната за около 400 тайландски бата, или 20 лв. Същевременно един килограм яйца от скакалец струва почти 260 лв.

Тайланд е заслужил похвалата на ООН, не само защото там е силно застъпено отглеждането на насекоми, но и защото страната е успяла да създаде печеливша индустрия. На годишна база бизнесът с ядливи насекоми носи на тайландските фермери около 19 млн. евро, като прогнозите за следващата година за целия азиатско-тихоокеански регион е той да нарасне с още 250 млн. евро.

Към днешна дата останалият свят не може да се похвали с апетит за насекоми. Според Ануаек Прасандее, специалист по хранене, който работи в една от лабораториите за ядливи насекоми в Убон, Тайланд, глобалното търсене може да се промени през следващото десетилетие. Той вярва, че дори Европа ще свикне с насекомите.

Преди няколко години Европейският орган за безопасност на храните одобри консумацията на брашнени червеи и домашни щурци. Според него протеините от насекоми, използвани във фитнеса например, биха могли намерят търсене на европейския пазар. Основното им предимство е, че имат неутрален вкус, така че в бъдеще могат да заменят някои по-ароматни протеини.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Българско стопанство работи като устойчив бизнес модел

ESG в селското стопанство - какво е това?