По отношение на реколтата тази година е може би една от най-тежките за последните двайсет. Очакваме около 50% спад спрямо нормалните добиви, но ще се справим. Това коментира биологичният производител Цветан Цеков, който отвори вратите на своето стопанство в рамките на инициативата Седмица на биологичното производство.

Цветан Цеков: Над 50% от зеленчукопроизводството в държавата няма да съществува през 2024 г.

Той сподели малка част от своя опит, натрупан в продължение на 20 години. Днес неговата овощна градина се простира на 650 дка в полупланински район в Ботевградско, осигурявайки биологични ябълки, круши и вишни основно за свежия пазар. Ето какво ни разказа самият производител по време на обиколката из неговото стопанство.

Борба с вредителите

Модерен софтуер следи кога има вероятност за възникване на определени болести по насажденията и само тогава се третира и то без химия. Струпясването е най-големият проблем при овошките. По думите на Цветан Цеков ябълката е плодът, който най-трудно се гледа и най-лесно се заразява.

В борбата с вредителите той и неговият екип от агрономи се справят по няколко начина. Ползват определен вид хищни насекоми, които се хранят с вредителите по плодовете. Ефикасни са също естествените феромони, които дезориентират инсектите, за да не вредят. Постоянно се третира и със специални масла, внос от Индия, които действат като репеленти. Използват се абсолютно натурални продукти, като сяра и вар, които в съответната съставка имат контактен ефект.

Тази година машините са влизали в градината над 30-40 пъти. Когато има условия за възникване на болести, спорите се размножават и трябва да се хванат във въздуха. Третира се дори в дъжд. 

Цветан Цеков разполага с климатични станции, с които следи почвената, атмосферната и листната влага, прогнозите и сигнализациите. На база на това, а и по преценка на агрономите, се преценява кога точно да се третира и то контактно. 

“Ако уловим спората, я унищожаваме. Но ако не успеем, плодът се заразява. Използваме абсолютно натурални методи, които обаче са изключително енергоемки. Оттам оскъпяваме в пъти цялостната защита на градините”, обяснява Цеков.

Естествено наторяване

В стопанството се произвеждат ефективни микроорганизми по собствена технология, които се вкарват в почвата чрез капково напояване. Те доразграждат и усвояват хранителните вещества от почвата. Тя е богата на минерали, тъй като районът е попупланински. Тези ефективни микроорганизми плюс компостите, които се произвеждат на място, подхранват овошките. 

В компостите се използват растителни остатъци и оборски тор от биологични ферми в близост. Отлежават три-четири месеца, след което с тороразпръскващи ремаркета се вкарват в редовете и се заорават с машини. 

 

Сортиране

Машината за сортиране притежава изкуствен интелект и е американско производство. Тя прави 1200 кадъра в секунда. В зависимост от поръчките могат да работят от 12 до 15 канала, които да калибрират плодовете по цвят, размер и качество. На тази машина работят до 15 човека, а иначе тя замества над 100 човека. С нея могат да се сортират до 20 тона ябълки за осем часа. 

Съхранение

Температурата в помещението е от два до три градуса, а влажността е много висока - около 92%. Когато е пълно с ябълки, се стели мъгла и се отделя етилен. На него се дължи узряването на плодовете, което трябва да се забави. Системата улавя този етилен и го разпада на водни пари и кислород. По този начин продукцията може да се съхранява от 7 до 8 месеца по естествен начин. Благодарение на тази технология производителят може да задоволи нуждите на пазара от октомври до юни. 

Късата верига за доставка

Стопанството се намира на 50 км от София. Днес плодовете се берат и утре са в търговската мрежа. Това е най-късата верига на доставка без посредници - от градината през сортирането до доставката. Логистиката е изключително добре развита.

“Всяко начинание трябва да бъде създадено с бъдеща визия за устойчив бизнес модел.  Към земеделието трябва да прояви разбиране, че тук не става въпрос просто за един фермер, който трябва да произведе. Ние разбираме също от търговия, от иновации, от цялостно отглеждане на една бизнес идея”, сподели за финал Цветан Цеков.