Благосъстоянието на икономическата система зависи от здравето на планетата. Секторът на селското стопанство, храните и друго земеползване е най-влиятелният за поддържането на екологичната стабилност. Той е отговорен и свързан до голяма степен с глобалното обезлесяване, риска от изчезването на много видове, агрохимическото замърсяване и използването на огромна част от глобалните сладководни ресурси. Именно поради това върху силата на ESG (екологични, социални и управленски) политиките се възлагат много надежди. Те ще бъдат ключов фактор за успеха в бъдеще.

Зам.-министър Таня Георгиева: Нужна е диверсификация на стопанствата

В исторически план селското стопанство е поставило основите на изграждането на обществото и формирането на правителства и винаги е било взаимосвързано с околната среда. Като най-старата и най-съществена индустрия в света, която осигурява храна и поддържа прехраната на 25% от световното население, тя има значително въздействие върху околната среда и обществото чрез използването на пестициди, торове и други химикали, които могат да имат вредни ефекти върху почвата, водата и въздуха.

ESG в селското стопанство - какво е това?

ESG в селското стопанство е рамка за оценка на въздействието на селскостопанска компания върху обществото и околната среда. Представлява набор от критерии, които компаниите могат да използват, за да гарантират, че работят по отговорен и устойчив начин. Възприемането на ESG практики в селското стопанство може да помогне за справяне с проблеми, свързани с околната среда, обществото и управлението, и да гарантира, че индустрията работи по устойчив и отговорен начин.

Екологичният компонент се отнася до въздействието на компанията върху природната среда, включително фактори като потребление на енергия, въглеродни емисии и управление на отпадъците.

Социалният компонент разглежда въздействието на компанията върху обществото, включително фактори като трудови практики, човешки права и ангажираност на общността.

Компонентът за управление разглежда ръководството, управлението и цялостната структура на управление на компанията, включително фактори като състав на борда, възнаграждение на изпълнителен директор и права на акционерите.

Значението на селското стопанство

Селското стопанство е древна индустрия, която поддържа прехраната на милиони хора и осигурява храна и гориво. Според доклада на Световната банка за 2020 г. то дава работа на 25% от световното население. Между 60 и 70% от жителите на страните с ниски доходи в Африка и Азия разчитат на него.

Смята се, че един на всеки осем души в световен мащаб е земеделски производител, а като се вземат предвид тези, които участват във веригата на стойността на храните и селското стопанство, като например производство на торове или производство на селскостопанско оборудване, индустрията е обширна и сложна. Тя надминава всички други сектори както по отношение на работници, така и на производители, с един милиард фермери, управляващи над 500 милиона ферми, повечето от които са малки стопанства под два хектара.

С годишен приход от 10 трилиона щатски долара, селското стопанство допринася значително за световния БВП. В исторически план то е поставило основите на изграждането на обществото и формирането на правителства и винаги е било взаимосвързано с околната среда.

Същевременно селскостопанската индустрия има значително въздействие върху околната среда и обществото поради използването на химикали като пестициди и торове, които могат да навредят на почвата, водата и въздуха. Тя допринася значително за изменението на климата, като системите за земеделие, храни и друго земеползване. Приносът й към всички парникови емисии е огромен. Паралелно с това зависи от климатичните изменения. Повишаването на глобалните температури води до наводнения, суши, горски пожари и горещи вълни, които застрашават посевите.

Селското стопанство сега и в бъдеще

За да се справи с предизвикателствата, целият свят на селското стопанство трябваше да разбере как да произвежда повече с по-малко. Плодородната земя е в упадък, докато нуждите от прясна вода далеч надхвърлят предлагането. Междувременно растящото световно население, което се очаква да достигне 10 милиарда до 2050 г., означава повече усти за хранене.

На този етап глобалната селскостопанска индустрия инвестира предимно в мерки, свързани предимно с екологичните фактори на ESG (намаляване на използването на торове, контрола на вредителите, земеделските площи и др.).

Анализ на Trucost, част от S&P Global Market Intelligence, показва, че индустриализираните земеделски практики причиняват 3 трилиона долара годишно въздействие върху околната среда в световен мащаб. Трябва да се отбележи, че ефектът от производството на царевица върху околната среда е равен на 170% от нейната производствена стойност - подчертавайки как разходите за околната среда са по-големи от цената на самата царевица.

Шокът от прилагането на ESG в селското стопаство

Възприемането на ESG практики създаде известни шокови вълни в индустрията. Целите за устойчивост започнаха да влияят на земеделските подходи, които гарантират преход от неустойчиви продукти към по-екологични. Освен това геополитиката, свързана с управлението и търговските войни, намери своето място в уравнението, което може да се види с няколко примера от стоковите пазари:

Всички предприятия, които разчитат на сериозно потребление на вода, са подложени на сериозен натиск от управляващите органи. Европейската зелена сделка може да намали употребата на торове с 20%
Преминаването на Европа от палмово масло към слънчогледово намали печалбите на производителите на палмово масло

След десетилетия на напредък в глобализацията след Втората световна война страните по света са икономически взаимозависими. Напоследък политиците започнаха да се възползват от тази взаимозависимост като оръжие, често използвано за постигане на по-добри търговски сделки, наказване на противници в дипломатически спорове или подкопаване на съперници в геостратегическа конкуренция.

Когато държавите се стремят да превърнат в оръжие взаимозависимостта, селското стопанство често е на предната линия.

Целият бизнес, участващ в млечната и хранително-вкусовата промишленост, плаща значителна цена (за конфликта) и потребителите трябва да поемат увеличението на разходите за тези основни стоки

Възможностите

За да се привлекат инвестиции и да се подпомогне преминаването към устойчивост, икономиката на селското стопанство трябва да се подобри и екологичните приходи трябва да станат по-обещаващи. Пример за това е очакваният паритет на цените между протеини на растителна основа и протеини на животинска основа, като опциите на растителна основа като соеви и грахови бургери ще достигнат този паритет през 2023 г., а други алтернативи, като тези, направени от гъби, се очаква да постигнат същото до 2025 г.

С появата на технологичния напредък в четвъртата или петата селскостопанска революция селското стопанство може да стане по-прозрачна индустрия, която насърчава по-голямо доверие и отчетност. Например алтернативни финансови технологии вече са въведени в агробизнеса.

През 2022 г. селскостопанските технологии отбелязаха рекордни инвестиции с 5 милиарда долара, инвестирани в подкрепени от рискови предприятия стартиращи компании, което е 50% увеличение спрямо предходната година. Селското стопанство преминава от $3 трилиона ESG пасив към $3 трилиона ESG актив с помощта на нови технологии.

Фермерите демонстрират, че изхранването на нарастващото население и опазването на околната среда не са противоречащи си цели, а по-скоро взаимозависими. Освен това технологията от следващо поколение има способността да определи количествено въздействието на селското стопанство върху въздуха, почвата и водата в абсолютни стойности, осигурявайки ясно разбиране на неговото въздействие върху ESG. Движението към по-голяма устойчивост в глобалната икономика се движи от няколко влиятелни фактора, като поведение на потребителите, нагласи на инвеститорите, промени в политиката, пазарни решения и разрушителни събития. Тези сили създават положителна обратна връзка, която ускорява промяната.

С нарастването на правителствените амбиции нарастват инвестициите и иновациите, което позволява на пазарите да се разширяват. Потребителите са по-склонни да подкрепят фирми със силни екологични резултати, което насърчава фирмите да разработват екологични решения. Доставчиците също така променят производствените си методи, за да дадат предпочитание на местната, нисковъглеродна енергия и положителни за природата решения. Политиките и регулациите също отговарят на социалния натиск и икономическите възможности.

Като се има предвид, че монокултурното земеделие допринася за деградацията на почвата, разнообразяването на нашите източници на храна става все по-важно. За да постигнем устойчива диета и да храним повече хора с по-малко земя, трябва да удвоим консумацията на плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения, като същевременно намалим наполовина приема на червено месо и захар.

Освен това конвенционалното земеделие трябва да бъде заменено с комбинация от прецизно земеделие и положителни за природата регенеративни практики за възстановяване на почвите по света."

Агротехнологии

Напредъкът на технологичната индустрия предоставя много надеждни решения за прецизно земеделие. С тяхна помощ може да се намали използването на торове и пестициди и да се оптимизира консумацията на водни ресурси. Така ще се постигнат няколко ефекта:

  • Повишаване на реколтата и качеството й
  • Понижаване на употребата на пестициди
  • Оптимизиране на производството на животни
  • Оптимизиране на използването на вода
  • Намаляване на парниковите емисии и деградацията на почвата като природен ресурс

С вече наличните на пазара устройства и сензори, базирани на Интернет на нещата, фермерите имате достъп до:

  • Метеорологични станции за наблюдение на условията на околната среда (температура и влажност на въздуха, скорост и посока на вятъра, количество дъжд, глобална и активна слънчева радиация, барометрично налягане)
  • Сензори за влажност на листата
  • Сензори за влажност на почвата, температура и соленост за наблюдение на почвените условия
  • Интелигентни капани за наблюдение на активността на насекомите
  • Уреди за мониторинг на условията на околната среда в животновъдни обекти
  • Видео и термални камери, микрофони за наблюдение на поведението и вокалите на животните
  • Температурни сонди за наблюдение на условията на съхранение RFID тагове за проследяване на активи (бокс палети, машини, напоителни системи, дизелови генератори...)
  • Наблюдение на културите с помощта на технология за сателитни изображения

ESG екологичните принципи в селското стопанство

В рамките на ESG екологичните съображения в селското стопанство включват въздействието на земеделските практики върху природните ресурси и екосистемите, които поддържат селското стопанство. Устойчивите селскостопански практики се стремят да сведат до минимум щетите върху околната среда и да запазят тези ресурси за бъдещите поколения.

Някои специфични екологични съображения в селското стопанство включват използване на земята, почвено здраве, съхранение на вода, запазване на биоразнообразието и практикуване на устойчиви земеделски практики.
Приемането на принципите на ESG в селското стопанство може да помогне за намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията и да насърчи устойчиви земеделски практики, които опазват околната среда. Чрез прилагане на екологично чисти земеделски практики, като сеитбооборот и намаляване на употребата на химикали, фермерите могат да намалят въздействието си върху околната среда.

Агротехнологии и наука

Използването на технологии води до по-висока производителност на културите, по-голямо запазване на природните ресурси, по-безопасна и по-устойчива верига за доставка на храни и устойчив напредък в преодоляването на празнината на глада, тъй като повече решения на Agtech предоставят набор от технологични решения и продукти за данни в подкрепа на устойчивото селскостопански практики.

Регенеративно земедеие

Половината от обитаемата земя на Земята е покрита със земеделски земи, които допринасят за 21-37% от световните емисии на парникови газове от човешка дейност. Използването на тежки машини в селското стопанство освобождава уловения въглерод от почвата във въздуха, въпреки факта, че почвите съхраняват три пъти повече въглероден диоксид от атмосферата.

Вижте още: Какво трябва да знаят фермерите за покривните култури и новите изисквания?

За да намалят интензивността на селскостопанските емисии, нациите както в нововъзникващите, така и в развитите пазари могат да приемат по-ефективни методи за обработка и прибиране на реколтата, по-добро управление на почвата и отпадъците от добитъка и да намалят хранителните отпадъци.

Въпреки почти чудодейните увеличения на добивите от културите, съвременните техники за монокултурно земеделие са увредили почвите, оставяйки ги безплодни и без структура. Това ги прави по-малко способни да задържат вода, което излага културите на по-голям риск от вредители, топлина и суша.

Държавите могат да намалят интензивността на емисиите от селското стопанство чрез възприемане на регенеративни селскостопански практики като ефективни методи за обработка и прибиране на реколтата, покривни култури, управлявана паша и компостиране.

Регенеративното земеделие е изключително ефективно решение за фермерите за борба с изменението на климата и насърчаване на продоволствената сигурност чрез възстановяване на почвата, възстановяване на органичния въглерод, увеличаване на биоразнообразието на почвата и намаляване на атмосферния въглерод. Освен това то осигурява преки ползи за фермерите чрез увеличаване на добивите и производство на висококачествени, богати на хранителни вещества култури, които допринасят за производството на храни, създават здрави общности и повишават доходите на фермерите.

6-те принципа на регенеративното земеделие са:

  • Балансиране на хранителните вещества в почвата
  • Използване на покривни култури, които задържат водата в почвата и допринасят за производството на органична материя
  • Минимизиране на култивирането на почвата
  • Повишаване на разнообразието от растителни видове и микроби. Растенията и микробите създават холобионт, който трябва да се разглежда като съвместно еволюирали видове.
  • Поддържане на живи корени целогодишно. Корените поддържат бактериите, като доставят храна или като освобождават хранителни вещества в почвата.
  • Интегриране и управления на добитъка посредством интегрирана система от култури и животни

Заключение

ESG практиките в селското стопанство имат екологични, социални и икономически ползи. Потребителите са все по-загрижени за въздействието на техните покупки върху околната среда и обществото и са готови да плащат повече за продукти, които са произведени по устойчив и отговорен начин. С нарастващата осведоменост на потребителите и търсенето на устойчиви и етични практики, днес те имат силата да влияят на индустрията и също така да поемат част от разходите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Финансовият министър: 300 млн. лв. от субсидиите за земеделие няма да бъдат усвоени

Планът за възстановяване и устойчивост: Вижте процедурите за повторно обществено обсъждане

Застрашено ли е земеделието в Европа?