През последните десетилетия Синдромът на разрушената пчелна колония, феномен, при който пчелите умират по мистериозни причини, предизвика тревога и вълна от кампании за „спасяване на пчелите“. Медоносните пчели са необходими за опрашването на растенията, които осигуряват нашата храна, което означава, че е в риск продоволствената сигурност, пише специализираното издание Israel21c. 

Биопчелар "изгоря" със субсидии заради пропуснат срок

По-големият проблем, според Емили Спейзър, вицепрезидент по маркетинга на BloomX, е, че медоносните пчели, които са се превърнали по подразбиране в основни опрашващи насекоми в промишленото земеделие, защото са по-лесни за транспортиране и управление, вече не са толкова ефективни, колкото дивите пчели при опрашване на определени плодове и зеленчуци като боровинки и авокадо.

Освен това, отбелязва Шпайзер, няма достатъчно медоносни пчели, тъй като световните нужди от храна растат.

От 1961 г. насам земеделската земя се е увеличила с 600%. През същия период от време броят на управляваните пчелни кошери се е увеличил само с 83%.

Имаме проблем с търсенето и предлагането, подчертава Шпайзер, цитирайки данни от Организацията за прехрана и земеделие на ООН. Тук идва ролята на BloomX. Компанията се бори с кризата с популацията на медоносните пчели с помощта на роботизирани пчели.

BloomX е основана през 2019 г. в малкото селскостопанско село Ришпон, където нейният изпълнителен директор Тай Саде някога е живял. Компанията разработва роботизирани инструменти, които опрашват толкова ефикасно, колкото дива пчела и без рискове за медоносните пчели.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Tevel - роботизираният берач на ябълки

Производител: Плащанията в пчеларството трябва да стават на реализирана продукция

Пчелари срещат пречки пред кандидатстването за опрашване