Идеята да се ядат насекоми не допада на мнозина. Плашеща е и вероятността, че ще купуваме на пръв поглед обичайни стоки, чието съдържание може да се е променило и вече да съдържа брашно от щурци например. Темата провокира много въпроси. Ще ядем ли насекоми без наше знание? Здравословни ли са и наистина ли са устойчиви? Отговорите им може да тушират напрежението и да разсеят страховете и предразсъдъците, пише италианското издание Agronotizie.

ЕС разреши консумацията на щурци и ларви на брашнени бръмбари

Отвъд сензационните заглавия има логично обяснение.

Вярно ли е, че ще ядем насекоми?

През 2017 г. Европейската комисия разреши използването на протеини от насекоми като храна за аквакултури и домашни любимци. Разрешенията за пускане на пазара на продукти, предназначени за консумация от човека, започнаха през 2021 г. Първо тези, базирани на ларви на Tenebrio molitor, след това на Locusta migratoria и ларви на Alphitobius diaperinus .

От 24 януари 2023 г. прахът от щурец Acheta domesticus официално навлезе на европейския пазар и може да бъде включен в състава на основни храни като тестени изделия, хляб , бисквити и много други.
 
С други думи, ще може да ядем насекоми и бавно ще започнем да ги намираме по рафтовете на супермаркетите. За налагане обаче не става и дума. Консумацията на насекоми е свободен избор. Тази нова за европейците категория храна е традиционна за много хора по света.
 
В света има 2,5 милиарда души, които редовно ядат насекоми. Благодарение на глобализацията кулинарните традиции пътуват от една страна в друга. Доматите, царевицата и лютите чушки например някога са били нови храни за нас, европейците, Последните години добавихме на трапезата си и семена от чиа и киноа.
 
Ще е възможно ли да ядем насекоми без наше знание?

Няма да ядем насекоми без наше знание. Както на общностно, така и на национално ниво има специфични разпоредби относно храните от насекоми, както всеки друг продукт, предназначен за консумация от човека.
 
Вредно ли е да се ядат буболечки?

Яденето на насекоми е отличен хранителен избор. Те съдържат 65% пълноценен протеин - почти двойно повече от говеждото месо. Имат и по-малко наситени мазнини и холестерол, сравнено с други храни.
 
Към днешна дата не са установени проблеми със здравната безопасност. От алергична реакция може да се опасяват само хората, които вече са алергични към миди , мекотели и домашни акари.

Устойчиво ли е яденето на насекоми?

Отглеждането на насекоми за храна на животни и хора може да допринесе за редица ползи за околната среда. Изчислено е, че половината от повърхността на планетата, считана за обитаема от растенията, сега се използва за селско стопанство: 45% се използват за храна, която отива директно на хората, докато 33% се използват за производство на храна за хранене на животни за клане. Консумацията на месо нараства и също е основен фактор, допринасящ за обезлесяването и емисиите на парникови газове.
 
Отглеждането на насекоми е по-устойчиво от традиционните ферми за животни. Насекомите имат по-висока ефективност на преобразуване (способност да трансформират погълнатата храна в наддаване на тегло), могат да се отглеждат с органични отпадъци и странични продукти , които по този начин се рециклират и преобразуват, изискват много малко вода , за да бъдат събрани, отделят много по-малко парникови газове (въглероден диоксид и метан), могат да се отглеждат в малки пространства с последващо намаляване на потреблението на почвата и не водят до риск от зооноза.

Като недостатък може да се отбележи изискването за оптимални условия за отглеждане. Насекомите имат нужда високи температури - 25-30 °C. Поддържането им е предизвикателство и е скъпо.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как земеделецът Николай Чистов от Ямбол реши проблема с щурците?

Нов тренд: Германците започнаха да отглеждат грах за веган бургери

Предлагат се промени в Наредба 44 за животновъдните обекти