Климатичните промени са факт и колкото по-бързо се адаптираме към тях, толкова по-добре. Именно това трябва да направят румънските фермери. Към това призова известният фермер Йонуц Олтеану, който е администратор на Facebook групата Agromad Crops и първи вицепрезидент на Асоциацията на фермерските сили (AFF), пише Agrointel.

Как Испания се бори с опустиняването на земята

В коментар на настоящата фаза на развитие на пшеницата, той препоръчва румънците да започнат да практикуват селско стопанство без вода или с по-малко вода в почвата. Това обаче предполага по-големи разходи за машините, с които ще се извършва минимална или нулева обработка на почвата, за да се задържа максимално много влага в нея.

По-късното поникване на пшеницата прави побратимяването по-малко. Като цяло, това е полезно за растенията, тъй като означава по-малко консумация на вода и храна, но също така избягва атаката на болести и вредители, отбелязва Олтеану. За него пшеница на разумна средна цена и с ниски разходи е най-доброто, предвид условията на работа.

Администраторът на Agromad Crops знае от личен опит, че фермерите трябва да проявят воля. Минималната обработка изисква време и търпение, за да даде резултат.

За шест месеца достигнахме 105 литра вода! Трябва да се научим да земеделие с много малко вода! Всички вече знаете как да направите това, с минимална или никаква обработка! Не е просто, не е лесно, поради необходимостта от смяна на парка от оборудване, но най-вече поради степента на задлъжнялост на румънските фермери! Молим се на добрия Бог да имаме нормални години и достойни селскостопански политики!", завършва поста Йонуц Олтеану.

Фермерът има около 14 000 хектара в южната част на Румъния. Практикува нулева обработка на 1000 хектара от земята си от 2022 г. Тази година е разширил площите до 4000 хектара.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Саудитска Арамия създава изкуствен климат, за да отглежда храна в Неом

Мнение: Вместо да оправим напояването, ние не можем да се разберем кой ще краде

Агротехнологиите, които спасяват фермерите от сушата