Неом - наскоро основаният от Саудитска Арабия град на Червено море, съвсем скоро ще има достатъчно благоприятен “изкуствен климат”, за да може да произвежда храната, от която населението му ще има нужда. В партньорство с холандска компания за оранжерии страната ще накара пустинята да зацъфти, пише Efanews. 

Знаехте ли, че полезащитните пояси повишават добива?

Според доклади на The Economic Times става дума за обща площ с размер на около 15 футболни игрища в покрайнините на Неом (Neom). Средносрочната до дългосрочна цел е Саудитска Арабия да стане по-малко зависима от вноса, неизбежен избор досега, поради изключително сухия климат.

Проектът се изпълнява в сътрудничество с холандци. Договор със саудитското правителство на стойност 120 милиона долара предвижда изграждането на две тестови съоръжения в покрайнините на Неом, заедно с тяхното обслужване и експлоатация в продължение на няколко години. 

Изграждаме изкуствен климат на места, където отглеждането на открито е трудно постижимо, каза управляващият директор на Van Der Hoeven Майкъл Шонмакерс.

Продоволствената сигурност е приоритет за строителите на Neom - проект на престолонаследника Мохамед бин Салман на стойност 500 милиарда долара за трансформиране на пустинно пространство с размерите на Белгия във високотехнологичен регион, целящ да приюти милиони.

Неотложността на такъв проект се ускори, тъй като пандемията и руската инвазия в Украйна разкриха крехкостта на веригите за доставки и подчертаха рисковете за продоволствената сигурност в Близкия изток. Друг пример е договорът с базираната в САЩ AeroFarms за създаване на компания в Рияд за изграждане и управление на закрити вертикални ферми в страната.

В Неом Саудитска Арабия търси подкрепа от Холандия, която се превърна във втория по големина износител на селскостопански продукти в света след Съединените щати, въпреки че е една от най-малките нации в Европа. 

Освен задоволяването на нуждите от храна на новия град, целта е в крайна сметка да се трансформират зараждащите се структури в регионален хранителен център. Строителството започна в началото на 2023 г., а планът е тестовите съоръжения да бъдат завършени през следващата година. 

Площите ще бъдат увеличени до стотици хектари с различни видове оранжерии, допълва изпълнителният директор на Neom Food Хуан Карлос Мотамайор.

Neom се нуждае от повече от хиляда хектара оранжерии, за да постигне целта си да произведе над 300 000 тона плодове и зеленчуци - цел, която се опитва да постигне през следващите 8-10 години. 

За момента се знае, че е въведена нова система за охлаждане със слънчева и морска вода за работа на оранжерията през изключително горещия летен сезон. Подходът значително ще намали потреблението на вода от локалната мрежа. На друг обект ще бъде изградена карантинна оранжерия за отглеждане на трайни насаждения в Неом.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Електронните формуляри по Агроекологичните интервенции за Кампания 2023 са достъпни в СЕУ

Тенденция: Вървим към две реколти зеленчуци годишно, трябва да учим пустинно земеделие

Малката община с най-доброто напояване в Испания