Пълен цитизъм е ситуацията с напояването.Това каза за Агри.БГ зърнопроизводителката и председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. 

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

По думите й у нас има достатъчно вода, която обаче отива в съседните Гърция и Турция, без българските земеделски производители да се възползват от нея и да произвеждат качествена храна. 

“В Гърция поливат с нашите реки, а ние не можем да се разберем какво да правим с напоителните системи. Това е ценизъм. Има толкова много вода в България. Вместо да развиваме напояването, защото това е начинът, то няма друг, ние не можем да се разберем кой ще краде”, възмущава се Жекова и продължава:  

“Парите за възстановяване на напоителните системи ги спряха, защото много се крадяло. Вместо да спрем кражбите, ние спряхме парите. И тези пари отидоха за спасяване на орли. Няма лошо да се опазва природата, само че тези орлета няма да ни хранят след 10 години”. 

Според нея има сериозна нужда от стратегия за развитието на земеделието и напояването

“Не виждам политическа воля за това. 30 години напояването се унищожава и е важно и е време да се вземе решение как да се оправи това. Има държави, които на практика са пустиня, а имат напояване. В Египет по магистралата като тръгнеш от Кайро към Александрия, има поливно земеделие. Има откъде да се вземе ноу хау, има какво да се направи”, добави тя.