Един от проблемите на производителите на горски плодове е, че готовата продукция може трудно да бъде продадена на справедлива цена. Именно поради румънските производителите правят стъпки към решаването на този проблем в земеделието. Наскоро пример за това даде инициатива на производителите на годжи бери в северната ни съседка. 

Отглеждане на годжи бери: 4 съвета за успех

От това лято вратите на Румънски център за събиране на годжи бери ще бъдат отворени в Брашов – инициатива, която обещава да донесе значителни ползи на производителите. Тази инициатива представлява решителна стъпка за укрепване на стандартите за качество на румънското годжи бери и съществена подкрепа за тези, които са избрали да инвестират в културата, пише Agrointel. 

Как ще функционира събирателният център в Брашов?

Събирателният център, иницииран от под егидата на Националната асоциация на производителите на годжи бери (ANPG), цели да създаде обща платформа за споделяне на знания, ресурси и взаимна подкрепа. 

Като начало Центърът ще работи основно за логистична подкрепа на тези, които са закупили румънски растения годжи бери от разсадника на Асоциацията. Това е част от сътрудничеството, което е сключено. Всички останали, които искат да използват ресурсите на Центъра, ще трябва да преминат през проверка на произхода на техния посадъчен материал и технологията на отглеждане. 

След 12 години румънското годжи бери е стандарт за качество, който трябва да се поддържа, казва Николае Адриан, президент на Националната асоциация на производителите на годжи.

ANPG възниква от необходимостта да представлява румънския производител на годжи бери в отношенията с властите и тези, които се интересуват от този прекрасен плод. 

Асоциацията има за цел да привлече вниманието на по-широка аудитория към културата и да подпомогне износа в бъдеще. Занапред тя планира не само да улесни събирането на реколтата, но и да популяризира румънското годжи бери на национално и международно ниво. Това ще бъде постигнато чрез маркетингови инициативи, образователни събития и стратегически сътрудничества. 

Всички производители, закупили посадъчен материал от разсадника в Брашовq получават специална подкрепа, технически ресурси и персонализирани съвети, за да управляват производството си според високия стандарт на румънското годжи. 

Събирателният център е не само място за обучение, но и център за стимулиране на здравословното хранене. 

Тук се стремим да организираме образователни събития за ползите от консумацията на годжи бери и да развиваме партньорства, за да представим румънското годжи на вниманието на по-широка аудитория. Това е не само възможност за производителите, но и за потребителите да открият хранителното богатство на румънското годжи, допълват от Асоциацията. 

Откриването на събирателния център също така дава възможност на производителите да разберат по-добре производствения процес и да се възползват от обмяната на опит. Ще бъдат организирани образователни събития и консултантски сесии за споделяне на знания и укрепване на общността на румънските производители на годжи.

 

Вижте още:

Облепихата - култура, от чиито листа също може да се печели

Как се събират две реколти със слънчева енергия

Сезон 2023: Реколтата от оранжерийни домати е с 14.1% нагоре