Миналата година не беше лесна за производителите на малини и ягоди, но от сектора са оптимисти за следващите 12 месеца. 

Четете още: Как фермерите да печелят повече пазари?


„Оптимизмът надделява, убедени сме, че въпреки кризата най-доброто предстои. Нашата организация е с 10-годишна история и сме преживяли много радости и трудности, макар че като отминалата година не сме имали. Смятам, че обединението прави силата и с едни координирани действия ще може да помогнем на нашите членове да преодолеят и тази криза“, сподели за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. 

Според него в сектора са успели да извадят необходимите поуки и да анализират заплахите и трудностите, които са преживяли през сезон 2023. „Най-голямата трудност са пазарите и пазарната реализация на продукцията ни.

Не случайно Полша постави под допълнителни ограничения замразени малини и плодове с произход Украйна. Въпреки, че България е косвено засегната от украинските замразени плодове, тези ограничения трябва да се вземат под внимание и през 2024 година, а българските малинопроизводители да бъдат адекватно подпомогнати за понесените загуби през 2023 година и очертаващите се такива през 2024 година“, каза още Петков.

Той очаква да бъдат разработени нови пазари като алтернатива на европейския пазар. „Необходимо е да се направят вътрешни механизми на взаимопомощ от държавата по училищните схеми, увеличаване на дела на българските "меки" плодове в супермаркетите на достъпни цени и поглед към екзотичните пазари на страни, които имат определен интерес към нашите плодове“, казва още Петков.

Освен това той се надява през 2024 година да бъдат създадени няколко организации на производители, за да може да се уедри производството на ягодоплодните, така че да има ефективно и качествено подготвяне на големи партиди.

За производителите на ягоди и малини миналата година беше изключително тежка. Заради продължителните суши и високите температури средните добиви намаляха драстично и бяха почти на границата за доказване на среден добив, дори под нея, става ясно от думите му. 

От бранша са очаквали оранжериите да бъдат разделени на отопляеми и неотоплямеми, но това остава за 2024 г. 

„Трудностите през сезон 2023 година бяха многобройни като се започне от хладната пролет с повратни студове и измръзвания до продължително засушаване, екстремни температури и силно слънцегреене. Накрая обилен сняг и температури под минус 5 градуса "загробиха" и последните надежди, че ще успеем да получим през есента това, което загубихме през пролетта и лятото“, споделя Божидар Петков. 

Според него най-големият проблем за българските малинопроизводители и преработватели е, че европейският пазар бе буквално блокиран от замразени малини и ягоди с произход Украйна. В резултат на това изкупната цена на малините в България се срина до невиждани от десетилетие нива от 2.20-2.50 лв./кг, при условие, че само цената на брането е достигнала 1.50-2 лв/кг. „В тази ситуация голяма част от хладилниците рязко ограничиха изкупуването, а някой изобщо спряха, понеже няма възможност за продажби на пазара поради ниски цени и липса на търсене“, каза още той. 

Освен това високите температури и суховеите "изядоха" десертните сортове малини, които са по-чувствителни и така се оформи изключително тежък сезон, който накара много производители временно да изоставят насажденията си, за да не трупат допълнително разходи и загуби от скъпа вода, работна ръка и ниски изкупни цени.