Облепихата, известна още като морски зърнастец, е култура, която заслужава вниманието на земеделците. Тя се цени високо заради полезните свойства и приложенията. От плодовете може да се произвежда сок, а от листата се правят запарки. В преследване на успеха полският фермер Гжегож Мариновски е решил да използва максимално потенциала на облепихата, пише Sady Ogrody. 

Облепиха - ниша в световен бизнес за над 100 млрд. долара

Незаслужено и днес много земеделци подхождат резервирано към растението. Мариновски не е сред тях. От няколко години той активно развива производството си. 

Оказва се, че най-ценен в морския зърнастец е коренът, следван от кората, листата и плодовете. Започнах с плодовете, но сега използваме и листата. Появи се нова технология, която използва ниска температура на сушене, благодарение на която се запазват всички свойства, казва фермерът.

Какви свойства притежават листата от облепиха?

Листата от облепиха съдържат цели 98,8%. хлорофил. В тях има изобилие от микроелементи, като бор, мед, желязо, манган, магнезий, калий, калций и витамини А, С, Е, В2, В3, В5 и елагова, ферулова, галова киселини, Омега-3 и Омега-6 мазнини., а също и серотонин, кверцетин, кемпферол и полифеноли.  

Запарката от листа на облепиха повлиява благоприятно безсънието, регулира хормоналния баланс, има антиконвулсивни свойства, укрепва и регенерира черния дроб и подпомага метаболизма на мазнините. Препоръчва се  при възпалено гърло, отравяне, проблеми със ставите. Съставките на листата регулират кръвното налягане и нивата на захарта, а също така имат благоприятен ефект при атеросклероза. При външна употреба запарката подобрява състоянието на кожата и косата и се използва за измиване на рани, пресни белези и лезии.

Как отглеждат облепиха в района на Люблин, Полша?

Почвата в Люблин, където се намира стопанството на Мариновски, е идеална за облепихата. Тя е варовикова и камениста. Характерно за растението е, че има дълбоки корени, така че няма възможност за замърсяване. Кореновата система на храста е на дълбочина 2-3 метра, водата се филтрира през варовикови отлагания, а облепихата извлича най-здравословните и полезни хранителни вещества от земята.

Мариновски съветва зрелите плодове на облепихата да се берат в рамките на 2 седмици, тъй като при удължаване на срока за беритба те губят част от ценните си свойства. Колкото по-дълго облепихата стои на лозата, толкова по-малко витамин С има в плодовете, но от своя страна има повече каротеноиди. 

Затова трябва да изберете най-оптималната дата, когато има много каротеноиди и нивото на витамин С все още не спада, добавя производителят.
 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нашенско годжи бери от Девня

20-те култури, които не изискват големи площи, но носят пари

Фермери се опитват да създадат нова продуктова ниша