Заради повишената продуктивност от декар през миналата година, реколтата от домати – оранжерийно и полско производство е повишена, сочат окончателните данни за производството през 2023 година. 

Четете още: Симеон Караколев: Вероятно има предвидени пари по Украинската мярка

 

Площите с оранжерийни домати са 532 хектара, което е с 12.2% повече от предходната година. Добивите пък са се увеличили с 14.1%. При доматите, отглеждани на открито въпреки, че има намаление на площите с 3.6%, общата реколта достига почти 50 000 тона, което е с 12.1% повече, а добивът от декар е скочил с 16.3%, като достига 1883 кг/дка. 

При краставиците картината е подобна, там площите на полето намаляват с 23.5%, но има сериозен ръст в добива от декар. Повишението е с 35.6%. При оранжерийните краставици също има увеличение на добивите от декар, но общото производство намалява, тъй като и реколтираните площи намаляват.

През миналата година нараства още продукцията от дини, полски ягоди и пъпеши от открити площи в границите от 1,1% при дините до 27,2% при пъпешите. Увеличението се дължи на повечето засадени площи. По-малко са обаче прибраните количества пипер - със 7,1%, зеле – с 11,2% и картофи – с 25,5%. 

При основните трайни насаждения се отчита намаление както на реколтираните площи, така и на средните добиви. Производството на български праскови пада с повече от 55%, като основна причина за това са късните замръзвания, които унищожиха реколтата още в началото. Подобна е картината и при кайсиите, където спадът е с 46.4%.

За 2023 година няма нито един овощен вид с увеличение в реколтата, като най-малък е спадът при сливите, ябълките и черешите.