Споделянето на опит е практика, която стимулира вземането на правилни решения във всяка една сфера. Затова с любопитство поглеждаме към интересна оранжерийна иновация в Белгия. Местната компания Rijtak отскоро отглежда под един покрив оранжерийни домати и микроводослите спирулина, съобщава RTV.

Производството на спирулина в Европа расте - какво предлага суперпродуктът?

Съчетаването на домати със спирулина е идея на директора на компанията - Янес Вертомен. Тя му хрумва още през студентските години, когато научава много за здравословните ползи от микроводораслите.

Днес Вертомен може да се похвали с успешно оптимизиране на семейния бизнес. В оранжерията му от едната страна растат домати, а от другата - спирулина.

Микроводораслите имат невероятна хранителна стойност, подобна на насекомите. Те съдържат много протеини, витамини и незаменими мастни киселини. Поради това пазарът на спирулина активно се развива, казва Янес Вертомен.

Въпреки факта, че съществуват няколко вида микроводорасли, всеки от които има различни свойства и възможности за култивиране, само няколко вида са одобрени за употреба в хранителни продукти в Европейския съюз. Един от най-често срещаните видове е Arthrospira Platensis, по-известен като спирулина.

Спирулината е едноклетъчно нишковидно микрорастение, съдържащо около 60% протеин, 20% въглехидрати, омега-3 мастни киселини, витамини, минерали и пигменти като каротин, хлорофил и фикоцианин. Тя има антивирусни и имунологични свойства, действа като мощен антиоксидант, поддържа стабилно кръвно налягане и нива на холестерола, насърчава здравето на мозъка и може да служи като антидепресант. В същото време в спирулината няма алергени.

Отглеждаме спирулината на закрито, за да я защитим от външни явления. Тя също така обича да се развива във вода. Биореакторът ни е пълен с вода, обогатена с минерали, уточнява Вертомен. В момента компанията му успешно продава на пазара спирулина в свеж и замразен вид, сушена или на прах.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нов стартъп, борещ се с оригването на кравите, привлече Гейтс, Безос и Ма

Мед със суперхрани жъне популярност

Оранжерийните производители с тежки неустойки от Булгаргаз заради неизползвано гориво