Всички оранжерии, които имат договори с Булгаргаз и не са си взели количествата гориво трябва да плащат тежки неустойки и са дадени на съд, алармира Велин Георгиев, управител на „Оранжерии Петрич“. 

Четете още: Животновъдите се стягат за протест в деня на изборите


От думите му става ясно, че се налага земеделските производители да платят санкция за невзетото количество и няма възможност природния газ да се доплати и да се ползва, когато производителите имат нужда.

„И тъй като миналата година Булгаргаз купуваше суровина на най-висока цена, за да изпълни препоръката от Брюксел и да се напълнят хранилищата, след това през цялата година продава скъпо“, уточнява пред Агри.БГ управителят на оранжерийния комплект, който е обявен в несъстоятелност. 

Затова, че не можехме да си позволим да платим 3500 лв. за 1000 кубичен метър газ през миналата година, ние бяхме наказани от държавната компания и вече има заведени дела. Всички ще отидат в настоятелност, срещу определени компании исковете за неустойки започват от четири-пет милиона лева. Ако ние бяхме поискали тогава това количество газ, от фирмата нямаше откъде да ни го дадат, защото държавата едностранно прекрати доставките на природен газ“, разказва Георгиев. 

Освен това само преди дни цената на газа е повишена с 30%, което допълнително е обезверило малцината производители, които ще се наемат да заложат зеленчуци за зимата. 

Затова Георгиев пита дали някой в страната може да обясни как ще се плащат високите цени на синьото гориво, и дори казва „ние сме готови да предоставим фирмите на държавата да ги управляват както е било едно време“. 

Собствениците на оранжерии над 30 декара не са получили цялата полагаща им се компенсация заради войната в Украйна, а тези с над 60 не са взели нито лев за тази година, сочат неговите разчети. 

Георгиев смята, че в сектора на оранжерийното производство няма никакви политики и само едно плащане няма да спре хората да протестират, тъй като фирмите от бранша нямат достъп до кредити и са на ръба на оцеляването. Във втортик той подрепи протестите на животновъдите за неизплатените компенсации. 

„Ако работата беше свършена, сега стопаните щяха да разсаждат, за да може по Нова година да имаме пресни плодове и зеленчуци, но това не се случва. Не можем да обясним на нашите членове , че преди имахме достигнати дори кредитни линии, по които средствата се даваха с 2% лихва, а сега трябва да отидем да искаме от банките с между 6 и 10% лихва, защото сме рискови“, споделя още оранжерийния производител.