Турция е сред водещите държави в Европа по запаси от геотермални ресурси. Страната разполага с над 1500 природни геотермални източници и съвсем скоро ще станем свидетели на мащабния й проект да ги използва в селското стопанство, пише Daily Sabah. 

3 начина, по които възобновяемата енергия стимулира земеделието

Иновациите в земеделския сектор в Турция набират скорост. С помощта на геотермалната енергия екип от учени възнамерява да изведе оранжерийното производство на ново ниво. Крайният резултат ще допринесе и за понижаване на производствените разходи.  

Имайки под краката неизползвани геотермални ресурси, ние можем да отглеждаме домати, банани и ягоди там, където по-рано това бе невъзможно, казва Али Киндал, председател на Асоциацията на геотермалната енергия (JED). Той дава като пример геотермалните оранжерии във високопланинския район Дияди в Агра, където се отглеждат домати. На такава височина температурата е минус 35 градуса по Целзий.

С помощта обаче на геотермалната енергия продукцията от домати е с високо качество и дори превъзхожда това на произвежданите в Анталия, смята Киндал. 

Геотермалното земеделие предлага потенциал за значителни икономии на разходи по много начини, от който други страни, изнасящи геотермални селскостопански продукти, вече се възползват. Въпреки че Турция е водеща европейска страна и четвърта в света по изобилие от геотермални ресурси, тя все още изостава от страните с по-малко геотермални ресурси.

В момента Турция разполага с 2117 хектара геотермални оранжерии, но планира да ги разшири до 40 000 хектара в рамките на едно десетилетие. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

С вода от Места гърците ще напояват 22% от нивите край Ксанти

Има ли шанс БГ плодове и зеленчуци да изместят чуждите от сергиите?

Въглеродно земеделие - какво значи това за фермерите?