Милиардерите са известни с това, че търсят възможности са финансов успех във всички сфери. Една от тях през последните години е справянето с климатичните промени. Сега небезизвестните Бил Гейтс, основателят на Microsoft, Джеф Безос, изпълнителният директор на Amazon, и китайският бизнес магнат Джак Ма решиха да подкрепят финансово стартъп, който си е поставил като цел да храни кравите с добавка от водорасли. По този начин се намаляват нивата на емисиите им, пише Cowboy State Daily.

Бил Гейтс инвестира в автономна ферма. Какво е необичайното в нея?

Гейтс, Безос и Ма са предоставили заедно 12 млн. долара на австралийската компания Rumin8. Те вярват в успеха на стартъпа въпреки скептицизма на експертите в говедовъдството в Уайоминг.

Ако преди 300 млн. години районът на Уайоминг, който е бил покрит с море, е имало изобилие от морски водорасли за фураж, сега това не е така, казва Брет Молин, директор по обществените и правителствени въпроси към Федерацията на фермерското бюро на Уайоминг.

Оригванията на кравите, провокирани от специфичния им процес на храносмилане, са основен източник на метан. Техният търбух е като малка фабри за метан. Средно от устата на една крава може да излязат 100 кг метан на година. Това са приблизително еквивалентните емисии на парникови газове, които биха били произведени по време на пътуване с Ford Focus от Лос Анджелис до Чикаго.

Мисията на Rumin8 е да “декарбонизира 100 милиона говеда до 2030 г.” Компанията разработва различни добавки, с които животновъдите могат да хранят кравите си, за да намалят отделянето на метан. Според уебсайта на компанията, тяхната патентована технология възпроизвежда природното антиметаногенно съединение, което го превръща в мащабируеми и високоефективни добавки.

В световен мащаб животновъдството представлява около 14,5% от всички емисии на парникови газове. За САЩ това е около 2,5% от общите емисии на населението. Интересът на филантропа Бил Гейтс към Rumin8 може да произтича от практическо съображение по отношение на справянето с изменението на климата чрез промяна на хранителните навици на хората. По-рано тази година той спомена пред индийска медия, че няма да разчита всички американци или всички индийци да станат вегетарианци. Така че вместо да промени диетата на хората, милиардерът може би ще се опита да промени начина, по който се хранят говедата.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Интернетът на Илон Мъск дава нов живот на селските местности

Най-богатият китаец се впечатли от смарт отглеждането на домати

Какво ще прави Бил Гейтс с толкова много земеделска земя?