Мнозина смятат, че водораслите са суперпродуктът на бъдещето. В частност, микроводорасли като спирулината имат високо съдържание на хранителни вещества и може да се произвеждат във ферма, без да се използват пестициди и торове, пише Lid.ch.

Суперхраната, която процъфтява в биологичните ферми

За отглеждането на спирулина в Швейцария разказва Рената Ходел. По нейни наблюдения броят на производителите на микроводораслите продължава да расте в Европа, докато в родината й все още те се броят на пръсти.

Спирулината е цианобактерия, която се размножава във вода. През последните години тя стана популярен хранителен продукт, тъй като е полезна за здравето и е нискокалорична. Богата е на протеини, витамин А, желязо и минерали и съдържа антиоксиданти. Има противовъзпалителни свойства.

Този състав прави спирулината доста популярна сред хората с анемия, дефицит на желязо и спортистите, казва Волфганг Зикенберг, мениджър продажби в компанията Spiruline Swiss Made.

В момента предприятието е сред водещите четири в Швейцария по производство на спирулина. То разполага с шест закрити басейна, които са пълни със само няколко сантиметра вода. Във вътрешността на басейните турбина осигурява постоянен поток, за да може микроводораслите “да не заспят”.

Всяка година от март до ноември в зависимост от времето и температурата прибираме реколтата. Нашата спирулина напълно следва ритъма на сезоните. През лятото реколтата расте и удвоява обема си почти всеки ден. При липса на светлина и топлина обаче спирулина изпада в зимен сън. Тъй като цианобактерията изисква температура от 18 до 35°C, за да расте, нейното производство спира напълно през зимата. За разлика от други страни, където производството е в индустриален мащаб и се събират няколко тона спирулина дневно, ние имаме ферма тип занаятчийско производство: почти всичко се прави на ръка без пестициди и други химикали, обяснява Зикенберг.

Традиционно прибирането на реколтата от спирулина се извършва рано сутрин. Водата се изпомпва през фино сито. След това масата от спирулина се пресова в кърпа - подобно на производството на сирене. Останалото е с консистенция на тесто за моделиране и чрез домашно направена машина от оборудване за колбаси се превръща в тънки спагети и се изсушава. Така на сезона се получават около 600 кг изсушена спирулина.

Една от гордостите на Зикенберг е, че са единственият производител в Швейцария, който може да се издържа изцяло с производство на спирулина.

Пазарният потенциал за местните продукти със спирулина все още е силен. Търсенето в страната е почти изцяло покрито от експортни стоки, а делът на местните производители е малък. Съответно целта е да се увеличи броят на местата за продажба на местни продукти, да се намерят нови пазари, уточнява той.

В момента надеждите на компанията са спирулината да започне успешно да бъде използвана в производството на заместители на месо за консумация от хора или като фуражна съставка за животни.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бъдещето на земеделието в Австралия

Как да разградите растителните остатъци и да повишите качеството на почвата?

Проучване в Добрич: За или против домашното компостиране