Акация, чили, шафран, джинджифил, куркума, канела и мастика. Това са специални ароматни съставки, които са част от палитра от уникално вкусни изживявания с участието на пчелен мед. Мед, който е дело на „скитащи“ пчели в Гърция, и който е създаден да провокира различни асоциации с пътуване по света! Един ден на Кристина и Тодорис Аламбасинис от Гомосто, Ахая, им хрумва идеята да диференцират своите продукти, за да ги откроят на пазара. Така те създават мед с уникален аромат и вкус, информира ypaithros.gr.

Мерки за повече доходи за пчеларите

Много пчелари казват, че връзката между пчелата и пчеларя е любовна. Такава е историята на Кристина и брат й Тодорис, които започват да се грижат за кошери и се влюбват в работата си. Бизнесът им стартира пред четири години. Още в началото осъзнават, че за да бъдат устойчиви, трябва да се развиват.

С бавни и стабилни стъпки изграждат собствена система за производство на пчелен мед, който преди това семейството им е реализирало на едро. Решават да комбинират ценния продукт с различни суперхрани с богати хранителни характеристики. Именно тази стъпка ги прави различими на пазара в Гърция.

За да създават мед с различни съставки, те периодично местят кошерите – ту на склоновете на Олимп, ту край бреговете на Йонийските острови. Отскачат до планината Ахая за цветен мед и до Кефалия и Лефкада за мащерка.

Най-важното за нас е, че през целия процес сме близо до нашите пчели. Осигуряваме им най-добрите условия. Днес имаме 700 кошера. Значително увеличихме броя им, откакто започнахме да се занимаваме с пчеларство, споделя Тодорис.

Комбинация от мед със суперхрани

Продуктите, които успяват да пожънат успех на пазара, са тези, които са създадени на основата на откликване на предпочитанията на потребителите. Такъв е медът на Кристина и Тодорис. Той предизвиква интерес и обещава безпрецедентно вкусово преживяване.

Спряхме се на суперхраните, тъй като те ни правят по-различни на фона на останалите. Борим се с десетки други производители. Затова трябваше да се разграничим от тях по някакъв начин. Помислихме и за нуждите на съвременния потребител. Спирулината не се яде просто така, добавена към мед, тя има вече по-приемлива форма, допълват предприемчивите пчелари.

Някои от продуктите на Кристина и Тодорис са отличени с награди. Такъв е медът с какао и чили.

Следващата стъпка

Производствена технология, стандартизация и етикиране – това са резултатите от упоритата работа на семейната ферма. Планът занапред е начертан. Предстои създаване на още нови продукти и разрастване на производството.  

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии за опрашване - безкрайният мираж за пчеларите

Асоциации пак подхванаха темата за СПО

Втора залесителна акция в подкрепа на пчеларството