Лекарствените растения се използват за лечение не само на хората, но и за домашните животни. Растителните лекарствени средства са не само евтини, но и благодарение на тяхната ниска токсичност може да се използват дълго време, без да дадат странични явления.

Едно такова лекарствено растение е жълтият кантарион (Hypericum perforatum). Той съдържа дъбилни и смолисти вещества, етерично масло, каротин, аскорбинова киселина, витамин РР, сапонини и други. Тези вещества притежават бактерицидни, кръвоспиращи, противовъзпалителни и стимулиращи свойства.

Надземната част на жълтия кантарион (тънките стъбла, листата и цветовете) се отрязват с дължина 15-20 см по време на цъфтежа. Сушат се разстлани на сянка на открито под навес или в проветриви помещения. Готовата суровина се съхранява в картонени кутии или в хартиени чували. Срокът на съхранение на дрогата е 3 години.

За приготвяне на настойка се отделя 200 грама дрога, ситно смляна. Поставя се в тенджера или стъклен огнеупорен съд, залива се с 10 л вода (стайна температура), закрива се с капак и се загрява на въздушна баня 15 минути, като често се разбърква. След това съдържимото се прецежда през два слоя марля и се добавя вода до обем 10 литра. Настойката твърде бързо губи лечебните си свойства, поради което трябва да се използва в същия ден (в хладилник се запазва за 3 денонощия).

При лечение на телета, страдащи от диария, 2-3 пъти вместо коластра се дава настойка от жълт кантарион – 10 милилитра на килограм жива маса. Настойката може да се дава заедно с препарати, назначени от ветеринарен лекар, 4-5 пъти дневно по 30-40 мл, преди даването на коластра. Курсът на лечение е 3-4 дни. В резултат на това телетата повишават апетита си, подобрява се общото им състояние и функциите на стомашно-чревния тракт. Обикновено профилактично против диария на новородените телета 30-40 минути преди второто запойване с коластра и по-нататък в течение на 4-5 дни наред, се предписва настойка от жълт кантарион (1:20) в доза 5 мл на 1 килограм живо тегло.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Отглеждане на кочове

Хранене на лактиращи кози

Полезно: Хормоните в животновъдството