Пастьорелоза при свинете
Наричат я още огненица, гърленица и е остра заразна болест, протичаща с висока температура, оток на гърлото и пневмония

Причинява се от малка бактерия, която отделя токсини. Възприемчиви са свинете от всички възрасти.
Заразяването става през устата и носа. Основен източник на заразата с болните и преболедували свине, носители и отделители на пастьорели.
Болестта има свръхостра, остра и хронична форма. Избухването и продължителността и зависят и от някои стресови фактори.По-слабите прасета, живеещи при по-лоши условия, боледуват по-често и по-тежко. Пастьорелозата протича бързо, до 1 - 2 дни, с висока температура, тежко дишане, оток в областта на шията, зачервяване и висока смъртност. При хроничната форма се засягат предимно белите дробове.
Болестта се лекува изключително с антибиотици, приложени инжективно, и с други укрепващи средства. Мерките за профилактика и борба са от общ характер.

Можете да получите повече от зимните носачки
Помещенията за отглеждане на носачки през зимата трябва да са ремонтирани, добре почистени и дезинфекцирани, да бъдат уплътнени...

По-високата плодовитост от овцете е постижима
Подхранването с концентриран фураж трябва да започне около 30 дни преди началото на кампанията, като количеството и съставът на дажбата са в зависимост от телесното състояние...

Зърнени фуражи, семена и плодове, подходящи за храна на свинете
Житните са богати на въглехидрати, а бобовите на белтъчини

Препоръки за хранене на свине за угояване
Преходът от хранене с фураж за малки прасета към фураж за прасета – угояване може да стане през периода от 20 до 25 кг/живо тегло.