Клинични признаци и профилактика

Паракератоза е болест при свинете, причинена от недостиг на цинк.Той е елемент необходим за дейността на епителните клетки на кожата и на храносмилателния апарат. Проявява се при едностранчиво хранене, предимно с ечемик и пшеница.

Клиничните признаци са - намален апетит, силен сърбеж, подкожен едем, образуване на възелчета, които се превръщат в мокри петна и ранички по гърдите, шията и краката. Понякога те може да се инфектират и задълбочат. Болните прасета видимо изостават в растежа си. За лекуване и профилактика се дава с водата или храната по 0,2 до 0,5г цинков сулфат на прасе за 21 дни.

Друго заболяване е мексидем - от недостиг на йод. В повечето случаи се явява масово и по-често в планинските райони. Характеризира се с възпаления по кожата и подкожни отоци. Засягат се предимно новородените и подрастващи прасета. Дължи се на недостиг на йод в храната и организма на прасетата, тъй като той участва в обмяната на белтъчините и на мазнините.

Най-характерен признак на заболяването е раждането на голи, или слабо окосмени прасенца. Кожата им е зачервена и нагъната, те не са жизненоспособни и част от тях умират. А оцелелите са маломерни, с увеличена щитовидна жлеза до 10 пъти, зачервена и плътна при пипане. Тези прасета остават гушави до края на живота си.

За лечение се дават йодни препарати, под формата на йодирана сол ,йодирано мляко и серум. На бременните свине се дава по 0,1 г калиев йодит с водата или храната в продължение на 14 дни, добавят се и витамини.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Препоръки за хранене на свине за угояване

Отглеждане на незаплодени свине –майки

Кръстоски и хибридни свине